Stelling: Ouders van jongeren met een mes op zak moeten een flinke boete krijgen

Als een minderjarige in Rotterdam voor de tweede keer wordt opgepakt met een mes op zak, moeten de ouders een boete betalen van 2500 euro. Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gezegd tegen Radio Rijnmond.

Vanmorgen riepen de burgemeesters van de gemeenten Nissewaard en Ridderkerk op tot een landelijk verbod op het dragen van messen door minderjarigen. In beide gemeenten waren de afgelopen tijd steekincidenten waarbij minderjarigen betrokken waren.

Last onder dwangsom

De roep om zo'n verbod klinkt al langer, maar minister Grapperhaus wil daar tot dusver niet aan. De Rotterdamse burgemeester snapt beide kanten. "Want wat is een mes? Een aardappelschilmesje? En mag het bij de scouting dan ook niet meer?"

Daarom heeft de gemeente Rotterdam nu besloten zelf iets aan het probleem te doen en ouders de komende weken een 'last onder dwangsom' op te leggen als hun kind voor de tweede keer wordt betrapt wordt met een mes. Het opleggen van zo'n dwangsom is een bevoegdheid van een burgemeester en daarvoor is de landelijke politiek dus niet nodig.

Stelling

Is het een goed idee om de ouders te straffen als hun kind een mes draagt? Of zou de oplossing elders gezocht moeten worden?

Meer over dit onderwerp:
Stelling ouders Mes Boete
Deel dit artikel: