Ron Jans neemt ontslag bij FC Cincinnati

Ron Jans uit Tynaarlo heeft maandagavond ontslag genomen als trainer van het Amerikaanse FC Cincinnati. Dat meldt de club in een verklaring op hun website. Hij was sinds augustus 2019 trainer bij de club.

Onderzoek

Vorig week raakte Jans in opspraak omdat hij in de kleedkamer het 'N-woord', een racistische term voor 'neger', zou hebben gebruikt. Hierop werd vanuit de spelersbond een klacht ingediend bij de voetbalbond. Jans zelf heeft volgens de Cincinnati Enquirer verklaard dat hij meezong met een liedje. In afwachting van verder onderzoek legde Jans zijn taken aanvankelijk neer, maar nu heeft hij zelf besloten op te stappen.

Statement FC Cincinnati

Volgens voorzitter Jeff Berding is het ontslag van Jans 'het beste besluit voor iedereen die betrokken is bij de club', laat hij op de clubwebsite weten. "We hechten er veel belang aan dat iedereen bij onze club zich gerespecteerd en gewaardeerd voelt. Raciale en culturele diversiteit is een belangrijk onderdeel van wat voetbal zo speciaal maakt. Dat geldt voor iedereen bij de club, van onze kleedkamer tot aan de kantoren en voor onze fans", aldus Berding.

'Geen goed gevoel'

Jans vertelt in een eerste reactie aan de NOS dat hij liever terugtreedt, dan te maken te krijgen met allerlei rechtszaken. Hij laat weten dat uit onderzoek is gebleken dat de spelers hem een open en eerlijke man vinden en begrijpen dat er geen kwalijke bedoelingen achter het voorval zaten. Toch worden sommige dingen in Amerika anders gezien dan bijvoorbeeld in Nederland, aldus Jans. De trainer ontving honderden steunbetuigingen uit zowel Amerika als Nederland.

Yoann Damet neemt de taken van Jans voorlopig op zich als interim-trainer van de club, terwijl algemeen directeur Gerard Nijkamp op zoek zal gaan naar een nieuwe trainer.

Lees ook:

Deel dit artikel: