GroenLinks schenkt nestkastjes in strijd tegen eikenprocessierups

GroenLinks heeft vanmiddag honderd nestkastjes aangeboden aan de gemeente Borger-Odoorn. De kastjes komen in bomen in Valthe en Buinerveen te hangen en moeten helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups.

Bestuurslid Bjorn Hanssen van GroenLinks in Zuidoost-Drenthe en fractievoorzitter Pieter de Groot boden het eerste vogelonderkomen aan aan wethouder Freek Buijtelaar van Borger-Odoorn.

Hanssen beklom zelf de ladder om het eerste mezennestje aan de boom te schroeven. "Met een roestvrijstalen schroef, zodat de boom er zo weinig mogelijk van te lijden heeft", riep hij de aanwezigen toe. Een paar tellen later hing het eerste nestkwastje met de opening naar het noordoosten.

Bomen met linten

De plek in Valthe is volgens Hanssen niet zomaar gekozen. "Afgelopen zomer zag je langs deze weg enorm veel bomen met linten eromheen. Tegelijk zie je dat hier ook uitgestrekt boerenland is, waar vogeltjes weinig kans hebben om te nestelen. Vandaar dat wij als GroenLinks graag deze nestkastjes aanbieden. Ze zijn gemaakt door mensen van werkvoorzieningsschap Wedeka."

Wethouder Buijtelaar kan het initiatief wel waarderen. "Het sluit mooi aan bij het beleid van onze gemeente. En het plaatsen van nestkastjes in de strijd tegen de eikenprocessierups helpt echt. Kijk maar wat ze in Wapserveen op dat vlak hebben bereikt."

Deel dit artikel: