Vakbonden en Smurfit Kappa akkoord over nieuwe cao

smurfit kappa
Het Smurfit Kappa-kantoor in Hoogeveen © Google Streetview
Er lijken voorlopig geen stakingen meer te komen bij Smurfit Kappa, dat ook een vestiging heeft in Hoogeveen. Vakbonden FNV en CNV en het bedrijf hebben elkaar gevonden in een nieuwe cao.
"We zijn tot een akkoord gekomen waarin de belangrijkste eisen van de stakers zijn ingewilligd", zegt Hank Oomkes van CNV. "We gaan het dan ook positief voorleggen aan onze achterban." Eén van de belangrijkste veranderingen was het schrappen van de netto-urenverplichting van 1.654 uur per jaar. Daardoor zouden werknemers enkele dagen per jaar onbetaald werken.

Loonsverhoging

De werknemers kunnen in de komende vijftien maanden bovendien een loonsverhoging van 11 procent tegemoet zien, waarvan 8,8 procent met terugwerkende kracht vanaf april. De nieuwe cao geldt voor ongeveer 1.100 werknemers van Smurfit Kappa, dat naast Hoogeveen nog acht andere vestigingen heeft in Nederland. In juli staakten de werknemers van de kartonfabriek tot twee keer toe.
"Je ziet eens te meer dat het loont om als medewerkers samen op te trekken en een vuist te maken. Staken is nooit ons doel, maar soms kan je gewoon niet anders", zegt Oomkes.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.