Ongevaccineerden blijven welkom bij Drentse kinderopvangorganisaties

Als het aan de Tweede Kamer ligt, kunnen kinderopvangorganisaties straks kinderen weigeren die niet zijn gevaccineerd. In Drenthe werden ongevaccineerde kinderen gewoon toegelaten en daar verandert voorlopig niets aan.

Kinderopvangorganisaties houden zich nauwelijks bezig met vaccinaties, zegt Albert Velthuis, bestuurder bij CKC Drenthe, een organisatie met dertig scholen en kinderopvanglocaties. "Weigeren kon al. Ik weet niet of er altijd een wettelijke grondslag nodig is. Uit contact met andere collega's in de regio weet ik dat wij dit thema niet op de agenda hebben staan. De praktijk is nu dat ouders hun kind aanmelden en als er plaats is wordt een kind toegelaten."

Stigma

Ynette Mulder uit Emmen heeft zelf deels gevaccineerde kinderen. Haar kleinkinderen zijn niet gevaccineerd. Ze is bang dat haar kleinkinderen straks worden geweigerd bij de kinderopvang door de nieuwe wet. Ze vreest polarisatie en andere, negatieve, gevolgen. "Er komen mogelijk kinderopvangorganisaties waar kinderen niet zijn gevaccineerd. En je komt ook overal met zo'n kind. Bij de winkel, de bibliotheek, het zwembad. Het is een schijnveiligheid."

Kinderarts Jan Peter Rake van het UMCG wijst erop dat vooral op crèches heel veel kinderen bij elkaar zitten en dat de kans op besmetting bij een kinderdagverblijf bij een uitbraak dan ook hoog is. Hij is tegen de wet in deze vorm en pleit voor een vaccinatieplicht. "Nu zou je inderdaad te maken krijgen met een stigma en dan niet."

Onder druk van andere ouders zouden kinderopvangorganisaties straks naar een bewijs van inenting kunnen vragen bij inschrijving. "Ik vind dat je dat moet kunnen weigeren. Want dat is een privéaangelegenheid. Het is een eigenlijk een medisch dossier", aldus Mulder.

Ook de Raad van State, een belangrijk adviesorgaan van de regering, is ook heel kritisch over dit punt in de wet. Ook vraagt de Raad van State zich af of ouders niet via de rechter toegang zullen proberen te krijgen tot de kinderopvang op basis van de Wet gelijke behandeling.

Voorlopig geen aanpassing beleid

Ook Velthuis vindt dat de wet geen toegevoegde waarde heeft. "Ik hoop dat we doorgaan op de voet zoals we nu met elkaar bezig zijn. Ik vind het jammer dat die wet zo in de belangstelling staat. Dat hoeft wat ons betreft niet. Laten we alsjeblieft op een normale manier met elkaar omgaan. Daar hebben ouders en kinderen het meeste belang bij."

Skid Kinderopvang, die ook 30 opvanglocaties in de regio heeft, wacht ook nog even af of het nodig is om het beleid van de organisatie aan te passen. Tot dat moment volgt Skid de bestaande richtlijnen vanuit de GGD, zo laat de organisatie in een schriftelijke reactie weten.

De GGD meldt via een woordvoerder voorlopig dezelfde richtlijnen te hanteren als voorheen. Daarin staat dat vaccinaties niet verplicht worden gesteld en dat de GGD zichzelf vooral als informatiebron ziet voor ouders.

Voordat de wet in werking treedt, moet die eerst nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Meer over dit onderwerp:
kinderopvang vaccinaties Ynette Mulder
Deel dit artikel: