Honderden boeren protesteren in Den Haag

In Den Haag protesteren honderden boeren opnieuw tegen het stikstofbeleid. In de omgeving van de Koekamp en het Malieveld staan veel trekkers geparkeerd. Auto's, trams en bussen moeten omrijden, maar volgens de politie verloopt het protest tot nu toe rustig en gemoedelijk.

Legertrucks en politiebusjes blokkeren de wegen richting Tweede Kamer en Binnenhof. Bij de Herengracht is ook een waterkanon neergezet. Op de Koekamp staat een klein podium, waar toespraken van diverse politici zijn. Ook de eigen leiders Mark van den Oever en Sieta van Keimpema komen aan het woord.

De boeren voelen zich niet gewaardeerd. Ook vinden ze dat het kabinet te weinig geld uittrekt om de boeren te compenseren voor nadelen die zij ondervinden van strengere stikstofregels.

150 trekkers uit het Noorden

Vanuit het Noorden vertrokken afgelopen nacht zo'n 150 trekkers naar Den Haag. "We hebben er zo'n vier uur over gedaan", vertelt een van hen. De boeren hadden beloofd om niet over auto- en snelwegen te rijden, maar niet iedereen hield zich daaraan. Op de N33 bij Rolde werden 29 trekkers van de weg gehaald, op de A28 bij Hoogeveen drie. De bestuurders kregen een bekeuring.

Andere boeren reden over de A15, A13 en A12 richting Den Haag en werden daarvoor beboet. Twaalf tractoren werden geparkeerd langs de A12 in Den Haag. Ook die bestuurders kregen een bekeuring. Maar over het algemeen hebben de boeren geluisterd naar de oproep om niet de snelweg op te gaan, zegt Rijkswaterstaat. De ochtendspits verliep veel rustiger dan anders.

Twee mensen gearresteerd

Tot nu toe zijn twee mensen zijn gearresteerd, in Den Haag en in het oosten van het land, omdat ze voor gevaarlijke situaties op de weg zorgden.

Het protest duurt tot het einde van de middag. Op weg naar huis mogen de boeren ook niet over autowegen en snelwegen, zegt de politie. Die zal dan ook extra controleren op rijden onder invloed.

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in ons liveblog.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
boerenprotest boerenactie Rolde N33 Rogat
Deel dit artikel: