Proeffabriek voor polyester afval wordt uitgebreid, provincie en Emmen willen meebetalen

De recycle proeffabriek van CuRe in Emmen
De recycle proeffabriek van CuRe in Emmen © RTV Drenthe/Serge Vinkenvleugel
De proef waarbij in Emmen vervuild en gekleurd polyester afval geschikt wordt gemaakt voor hergebruik krijgt niet alleen een vervolg, maar wordt uitgebreid. De kleinschalige proeffabriek van CuRe Technology verandert in een grotere demonstratiefabriek.
De provincie Drenthe en de gemeente Emmen willen daar samen bijna 9,5 ton aan mee betalen.
Het bedrijf in Emmen begon in 2018 met de proef voor de chemische recycling van het afval. Daarmee had het in 2021 de primeur door van afvalkleding en tapijtafval bruikbaar polyester te maken. Daardoor is er geen aardolie nodig voor nieuw polyester. Het bedrijf kan zwaar vervuild en sterk gekleurd polyester gebruiken voor de productie van PET-flessen.

Groene chemie

De kleinschalige proeffabriek wordt nu opgeschaald naar een demonstratiefabriek. Die wordt gebouwd op het GETEC Park in Emmen. De provincie en de gemeente Emmen willen daarvoor 941.500 euro beschikbaar stellen. Maar dat moeten Provinciale Staten en de gemeenteraad nog wel goedkeuren.
Volgens de betrokken partijen is dit een belangrijke stap voor de groene chemie in Zuidoost-Drenthe. De totale investeringen zullen rond de 30 miljoen euro liggen.

Moleculair niveau

Op dit moment wordt zo'n negen procent van het polyester afval gerecycled. Zo konden gekleurde PET-flessen niet worden hergebruikt. En ook was tapijtafval bijvoorbeeld vervuild met andere stoffen. CuRe hakt het materiaal tot op moleculair niveau en maakt korrels waarvan weer nieuwe polyester te maken is.
RTV Drenthe maakte in 2021 onderstaande reportage over de fabriek in Emmen:
Emmer fabriek gaat als eerste polyester recyclen uit afvalkleding en tapijtafval

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.