Gemeente Westerveld sluit overeenkomst over lelieteelt

Over de bollenteelt is al jaren veel te doen (Rechten: RTV Drenthe)
Over de bollenteelt is al jaren veel te doen
De gemeente Westerveld heeft met meerdere partijen een overeenkomst gesloten over de lelieteelt. Al jaren is er veel te doen over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Omwonenden van bollenvelden vrezen dat de middelen slecht zijn voor de gezondheid.
De gemeente sprak sinds vorig jaar met veel partijen, waaronder het ministerie van landbouw, de provincies Drenthe en Overijssel, waterschap Drents Overijsselse Delta, LTO, Agrifirm en inwoners van Westerveld. Nu ligt er een document met afspraken, waar alle partijen volgende week hun handtekening onder zetten. Daarna zal er in de gemeenteraad verder over worden gepraat.
In de overeenkomst staat onder meer dat bollentelers minimaal 20 meter bij huizen, scholen en kinderdagverblijven vandaan moeten blijven als ze gaan spuiten.
Progressief Westerveld liet delen van het document vorige week al uitlekken. De partij vindt dat de gemeente de kant van de telers kiest, omdat er niet met actiegroepen als Meten=Weten, Bollenboos en Milieudefensie is gepraat. De gemeente zegt alleen om tafel te willen met groepen die constructief aan de discussie bijdragen.
Ook omwonenden zijn niet blij met het akkoord, zij vinden de afspraken niet ver genoeg gaan. "Wij zijn niet benaderd om onze opvattingen te delen. De afspraken bieden niet voldoende bescherming aan de natuur en de bewoners die in de omgeving van de bollenvelden wonen", laten zij weten in een reactie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.