Vervoerder Graaco overgenomen door branchegenoot Kooiker

Ben Blog van Graaco Coevorden
Ben Blog van Graaco Coevorden © RTV Drenthe/Dylan de Lange
Transportbedrijf Graaco uit Coevorden is overgenomen door branchegenoot Kooiker Logistiek uit het Friese Grou. Kooiker zegt Graaco te hebben overgenomen vanwege de strategische ligging van Coevorden, omdat je snel in Duitsland bent. Ook de hoogstaande kwaliteit van verpakken en opslaan in Coevorden telt mee.
De naam Graaco blijft en alle medewerkers in Coevorden houden hun baan. Directeur Ben Blog draagt 'een kerngezond groeiend bedrijf' over.

Leeftijd leidend

De overname van Graaco heeft maar één hoofdreden: Blog is inmiddels 70 jaar. "Nu nog met de energie van een 50-jarige, maar ik wilde op tijd op zoek naar een geschikte overnamekandidaat. Kooiker past naadloos en ik ben blij dat dat het een partij uit Noord-Nederland is en niet ergens ver weg voor wie Coevorden een vlekje op de kaart is."
Door de overname ontstaat een bedrijf met 430 mensen en 170 eigen trucks. "In Coevorden denken we eerder aan uitbreiden dan verplaatsen van werk. En de naam die blijft, in ieder geval de komende jaren. Graaco staat goed bekend bij klanten en in de transportwereld", vertellen directeuren René Visser en Jorne Hornstra van Kooiker. "Wij kunnen nog wel wat leren van hoe Graaco producten verpakt en verbulkt." Uitbreiden kan in Coevorden ook nog: Graaco heeft nog zo'n 45.000 vierkante meter grond liggen.

Geen overname uit armoe

Graaco bestaat sinds 2009. Daarvoor was het transportbedrijf Van Der Graaf, Penske Logistics en uiteindelijk De Vries. "Toen die failliet ging was er hier bijna niks meer over. Bijna geen klanten meer. Met 25 mensen zijn we toen opnieuw begonnen." Blog bouwde met steun van drie andere aandeelhouders in de afgelopen veertien jaar Graaco gestaag uit. Inmiddels is Graaco en grote logistieke dienstverlener en richt zich op productie- en handelsbedrijven.
Graaco beschikt in Coevorden over 220.000 vierkante meter grond, waarvan 88.000 is bebouwd met een graanterminal en opslaghuizen voor waardevolle transportgoederen en bulk. Blog: "Ik ben trots op alle medewerkers die Graaco hebben opgebouwd tot wat het nu is." In Coevorden werken 75 eigen mensen en via uitzendbureaus nog een 75.
Graaco Kooiker
Directeuren René Visser (L) en Jorne Hornstra van Kooiker en oud-directeur Ben Blog van Graaco © serge vinkenvleugel/RTV Drenthe

Zonnige toekomst

De orderportefeuille van Graaco is goed gevuld. Het bedrijf heeft een eigen spooraansluiting en beschikt als enige bedrijf in Nederland over directe een aansluiting op zowel het Nederlandse als het Duitse spoor. Het bedrijf heeft eigen vrachtwagens en kan ook over water vervoeren. Ook verpakt en etiketteert Graaco goederen voor klanten voordat ze verder worden getransporteerd.
De Graantreinen van Graaco voeren jaarlijks honderdduizend ton graan per jaar aan. Uit Polen, Tsjechië en Roemenië. Eén trein vervoert hetzelfde als tachtig vrachtwagens. "Als straks de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voorbij is liggen er ook weer kansen voor vervoer per spoor richting China, de Zijderoute", weet Blog.
Kooiker heeft vestigingen in Meppel, Grou, Leeuwarden, Heerenveen, Deventer. Ze vervoert net als Graaco ook veel voedingsmiddelen. Graaco verwacht dit jaar een omzet van 22 miljoen euro te halen, Kooiker rond de 50 miljoen.
Transportbedrijf Graaco overgenomen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl