Deal met WMD: Camping Anloo houdt voorlopig water

Het water op Camping Anloo wordt na 24 februari door de bewoners betaald (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)
Het water op Camping Anloo wordt na 24 februari door de bewoners betaald
Gebruikers op de failliete Camping Anloo houden voorlopig tot 1 april water, ook al stopt de gemeente Aa en Hunze vanaf volgende week met betalen. De Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) is bereid tot maandelijkse betaaltermijnen. En dat betekent dat campinggebruikers de komende maand gezamenlijk de kosten van het water ophoesten.
Er is volgens woordvoerder Henri Dijksterhuis net genoeg geld bij elkaar, om tot 1 april de waterrekening te betalen. "Voorlopig redden we het hiermee, nu gaan we aan de slag om voor meer maanden voldoende geld bij elkaar te krijgen", zegt de woordvoerder namens de gebruikers.

Belangrijke eerste stap

Volgens Dijksterhuis is de medewerking van de WMD, om maandelijks te mogen betalen 'al een belangrijke eerste stap' in het reddingsplan, waarmee een groep gebruikers de camping voorlopig wil laten draaien. "We zijn er heel blij mee. Het geeft ons lucht, om de boel beter te kunnen organiseren en meer mensen te mobiliseren om samen te betalen voor water en riolering", zegt Dijksterhuis.
Aanvankelijk wilde de WMD alleen praten over levering van kraanwater voor een half jaar, wat 7.000 euro borg had moeten kosten. Dat geld konden de bewoners niet zo snel bij elkaar krijgen.

Vaker maandelijkse betaling

Volgens WMD-woordvoerder Annemoreen Ooms treft de WMD veel vaker regelingen voor maandelijkse betaling van water, als mensen niet in staat zijn voor een half jaar te betalen. "Water is natuurlijk wel de eerste levensbehoefte", zegt ze. Maandag komt de WMD op Camping Anloo om de eindstand op de watermeter vast te stellen. "Dan begint de groep gebruikers straks met een nieuwe stand", aldus Ooms.
Behalve de watertoevoer, blijft na 24 februari ook het aggregaat in de lucht dat de rioolpompen in beweging houdt. Doordat de stroom eind januari is afgesloten door Enexis, vanwege het onveilige netwerk, is hiervoor een aggregaat nodig. Zonder het apparaat stroomt het riool over met alle gevolgen van dien. Naast het water betaalde de gemeente ook de kosten van het aggregaat. De gebruikers nemen dat over.

Stichting Belangenbehartiging

Ondertussen is gisteren de Stichting Belangenbehartiging Gebruikers Camping Anloo opgericht. De stichting hoopt de komende tijd voldoende bewoners, recreanten en eigenaren te bereiken die willen meebetalen aan water en riool. "Hoe meer mensen meedoen, des te lager het maandelijkse bedrag wordt voor iedereen", aldus Dijksterhuis. "Want het moet wel betaalbaar blijven. Als er zo'n zestig meedoen, kost dat gebruikers zo'n 50 euro per maand. En dat is voor veel mensen nog een heel bedrag, wat ze niet zomaar kunnen opbrengen. Dus hoe meer, hoe beter."
Tekst gaat verder onder de foto
De inventaris van Camping Anloo is al via internet geveild (Rechten: RTV Drenthe)
De inventaris van Camping Anloo is al via internet geveild

Ophaaldag geveilde inventaris

De curator is intussen bezig om het faillissement van Camping Anloo af te wikkelen. Hoe dat allemaal zit met de meer dan 200 chalets die er op de camping staan, dat wordt nader uitgezocht. Volgens de curator is dat een 'zeer ingewikkelde puzzel'. In elk geval zijn zeventig chalets in eigendom bij particulieren, en sommigen daarvan zijn ook eigenaar van de grond.
Er is in elk geval al wel al een eerste onlineveiling geweest. Dat ging om de inventaris van de failliete camping, met onder meer een trekker, springkussens en de complete inventaris van restaurant Woodz. Er waren 276 kavels waarvoor tot begin deze week geboden kon worden bij BVA Auctions. Morgen is het ophaaldag voor de geveilde spullen.
<p>Camping Anloo is medio januari failliet verklaard. Er is een schuld van meer dan een miljoen. Maar de grote problemen ontstonden toen Enexis twee weken later het elektriciteitsnetwerk afsloot wegens brandgevaar. Tientallen bewoners wonen permanent op de camping, omdat ze geen andere plek hebben en al hun geld in hun huisje zit. Veel recreanten hebben hun chalet al opgehaald. Maar op het terrein staan tientallen chalets die in particuliere handen zijn. De groep achterblijvers zoekt zo veel mogelijk gebruikers, om samen water en riolering te betalen. Die kunnen zich aanmelden via recreantenanloo@hotmail.com. Ook is inmiddels Stichting Belangenbehartiging Gebruikers Camping Anloo opgericht.</p>

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.