Slotdag Vierdaagse en alle tien van Pesse lopen nog, 'maar wel met pijntjes'

Nijmeegse Vierdaagse
De groep uit Pesse is vertrokken voor de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse © Eigen foto
"Het gaat goed! Nou ja, eigenlijk niet, ik heb wel zere voeten nu. Maar we lopen alle tien nog", zegt Jos Luten enthousiast. Met een groep van in totaal tien Pessenaren loopt hij deze week de Nijmeegse Vierdaagse. En vandaag is het de slotdag.
RTV Drenthe spreekt hem als de groep 18 kilometer onderweg is. De Pessenaren hebben op dat moment dus nog zo'n 30 kilometer te gaan voor ze de befaamde Via Gladiola in Nijmegen bereiken.

Feesten

Luten is er trots op dat zijn hele groep de finish in zicht heeft. "Het is super om als tien man bij elkaar te blijven. Dat is al een uitdaging op zich. Helemaal als je ziet hoeveel uitvallers er zijn. Dat we dus compleet zijn, ondanks de pijntjes, is toch wel mooi." Naast de zere voeten begint ook de vermoeidheid wel een rol te spelen.
"De laatste avond was vrij kort", vertelt de Pessenaar. Maar de feesten liet hij afgelopen dagen aan zich voorbij gaan. "Die feesten hebben we zondag en maandag al beleefd. Deze dagen staan echt in het teken van het lopen. Maar vanmiddag en vanavond gaan we natuurlijk wel voor een groot feest!"
Nijmeegse Vierdaagse
Proosten op de succesvolle afsluiting van dag drie © Eigen foto
De groep uit Pesse heeft het erg gezellig onderweg, maar het draait voor hen niet alleen om feest en jolijt. De mannen zamelen met hun Vierdaagse geld in voor Matchis, een organisatie die aandacht vraagt voor stamceldonatie. Jos Luten was zelf stamceldonor voor zijn vader, die daardoor nog vijf jaar langer kon leven.

Emotie

Afgelopen maand overleed zijn vader en net voor de start van de Vierdaagse was een ring met daarin as van zijn vader klaar. Die ring is voor Luten heel belangrijk tijdens zijn tocht. "Elke dag bij de start en finish kus ik die ring", zegt de Pessenaar hoorbaar emotioneel. "Vandaag onderweg in Cuijk staat mijn moeder te wachten, dat zal ook een mooi moment zijn."
De groep uit Pesse heeft inmiddels ruim 8.000 euro opgehaald voor het goede doel. "De donaties stromen nog steeds binnen", zegt Jos. "Maar het bedrag is niet ons hoofddoel. Het gaat ons vooral om de aanmeldingen van mensen om stamceldonor te worden, zeker in de doelgroep van 18 tot 35 jaar en dan vooral de mannen."
Vierdaagse Nijmegen
Nu nog door een rustig landschap, maar op weg naar het feest langs de route © Eigen foto

Op naar Cuijk

Pijntjes, zere voeten, emoties, ondanks dat klinkt bij Jos Luten vooral de blijdschap en het optimisme. "We hebben nog een hoop kilometers te gaan en dat met die zere voeten. Maar we zijn als groep bij elkaar en dat is mooi en gezellig. Vanaf Cuijk wordt het één grote belevenis en een groot festijn, dus daar gaan we zo snel mogelijk naar toe!"

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.