Boerenbelangenclub: 'boeren dragen véél minder bij aan stikstof'

Volgens het nieuwe onderzoek is de stikstofuitstoot veel lager dan gedacht (Rechten: Fred van Os / RTV Drenthe)
Volgens het nieuwe onderzoek is de stikstofuitstoot veel lager dan gedacht
Boeren zijn verantwoordelijk voor zo'n 23 procent van de neerslag van stikstof in Nederland en niet voor 46 procent. Dat zegt het Mesdag Zuivelfonds, een boerenbelangenorganisatie, meldt het AD. Volgens het Mesdag Zuivelfonds kloppen de stikstofberekeningen van het RIVM niet.
De bevindingen van het Mesdag Zuivelfonds worden morgenmiddag gepresenteerd in Den Haag, maar zijn nu al in handen van het AD. De industrie en het verkeer spelen volgens het fonds een veel grotere rol bij de uitstoot en neerslag van stikstof dan uit het door het RIVM gehanteerde rekenmodel blijkt.
Het Mesdag Zuivelfonds, een belangenorganisatie voor de veehouderij, en de Stichting Stikstofclaim eisten in december in een kort geding dat de Nederlandse staat alle brondata zou overhandigen waarop de RIVM-berekeningen zijn gebaseerd. De rechter in Leeuwarden oordeelde dat de staat dat zelf mocht bepalen. Uiteindelijk zijn de meeste gegevens in januari aangeleverd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.