Zomervakantie begint: check hier dé reistips van ANWB

camper
Hanny en Hans Korfage gaan op reis naar Limburg © RTV Drenthe
De zomervakantie is nu ook voor het Noorden begonnen en dat betekent dat veel mensen er weer op uit trekken. De ANWB verwacht topdrukte deze zomer, doordat meer mensen de auto pakken dan voorgaande jaren. Met deze tips kom je beslagen ten ijs, ook als je naar het warme zuiden van Europa gaat.
Hans Korfage uit Assen was gisteren al druk bezig zijn camper schoon te maken. Hij en zijn vrouw Hanny zijn van plan om de kinderen op te zoeken in de Noordoostpolder en daarna naar Limburg te rijden. "Ik loop alles na. Als ik wegga moet alles compleet zijn en goed zijn. Dat is een beetje een hobby van me."

Zelf checken

En dat is direct één van de tips van de ANWB: controleer voor een lange rit alles wat je zelf kunt checken: de koelvloeistof, het oliepeil, de verlichting, airco bandenspanning en of je een ster in de ruit hebt.
En als je dan onderweg toch pech krijgt, staat de ANWB klaar om te helpen. Zij verwachten grote drukte en hebben daarom 's zomers twee keer zoveel mensen aan het werk.

Reserveband

Hans kan erover meepraten. Hij kwam eens stil te staan door een lek ventiel. "Dat ventiel sprong eruit en fluitend gingen we over de weg. Hij zakte steeds verder. We konden de berm halen en toen hebben we de reserveband eronder gezet."
Maar die reserveband zit niet meer standaard in elke auto. In nieuwere auto's is hij soms niet meer aanwezig. Ook halen vakantiegangers hem soms uit de auto, om ruimte te creëren. Fenny in 't Veld, operationeel manager bij ANWB, zou dat afraden: "Als er in de auto een reserveband aanwezig is, neem die dan vooral mee. Dat voorkomt een hoop gedoe op locatie en lange wachttijden."
Bij de alarmcentrale in Assen verwachten ze topdrukte
Bij de alarmcentrale in Assen verwachten ze topdrukte © RTV Drenthe
De hulporganisatie heeft nog een aantal andere tips opgesteld, zodat de auto in topconditie aan de reis kan beginnen:
  • Voor wie met de caravan of aanhanger op pas gaat, kijk de aansluiting van de trekker en de stekker na.
  • Zorg dat je alle spullen aan boord hebt die je moet meenemen in de landen waar je doorheen rijdt. Denk aan routekaarten, vignetten en milieustickers. Zo voorkom je oponthoud of boetes.
  • Ga goed uitgerust de weg op en maak onderweg voldoende tussenstops.
  • Als je rond 09.00 uur vertrekt, ontloop je de langste files.

Airco niet te koud

Het is momenteel heel heet in grote delen van Zuid-Europa. Voor wie daarheen rijdt met camper, caravan of auto heeft de ANWB nog een paar tips: neem een paraplu mee voor het geval je in de brandende zon komt te staan. Ook is het handig om voldoende drinkwater mee te nemen. En hoewel het verleidelijk is om de airco flink koud te zetten, raadt de hulporganisatie aan hem niet lager dan zes graden onder de buitentemperatuur te zetten. Anders krijg je een klap van de hitte als je uitstapt.
Hans en Hanny hebben de camper helemaal tiptop voorbereid op hun aanstaande reis, maar het vakantiegevoel heeft Hans Korfage nog niet. "Nee, dan moet ik eerst rijden. Zodra ik zit en we gaan hier de hoek om, is het klaar", zegt hij met een lach.
Bekijk hier de video met reistips voor de zomervakantie:
De zomervakantie is begonnen: Check hier dé reistips van de ANWB

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.