Vlaggen met foto's omgekomen Franse parachutisten in Assen

In Assen wapperen sinds gisteren wel heel bijzondere vlaggen. Op de banieren zijn foto's van Franse parachutisten te zien die tijdens Operatie Amherst in Drenthe zijn overleden.
Operatie Amherst was een geallieerde commando-actie die plaatsvond in april 1945. "Alle bruggen in Drenthe moesten veiliggesteld worden. De Duitsers konden dan geen vernielingen aanbrengen, zodat de Canadezen en de Polen door konden rijden", vertelt kolonel Harold de Jong, beroepsmilitair en coördinator van de Stichting Herdenking Franse Parachutisten.

Jonge mannen

Tijdens de operatie landden 702 Franse parachutisten in Noord-Drenthe. Daarvan kwamen er 33 om het leven. "Het waren voornamelijk jonge mannen. De jongste was net 17 jaar, de oudste 36. Velen waren nog niet getrouwd en hadden nog geen kinderen", vertelt De Jong.

Stadsexpositie

Elke parachutist is met een foto op een vlag te zien. De vlaggen staan onder andere langs de Vaart, de Collardslaan en op het Koopmansplein.
Op 28 februari presenteert De Jong zijn boek 'Franse para's in Drenthe, 8-12 april 1945' en wordt de stadsexpositie geopend waar mensen meer informatie kunnen vinden over de Franse parachutisten en Operatie Amherst.
<p>Drenthe Toen sprak Harold de Jong over Operatie Amherst. Het eerste deel is <a href="https://www.rtvdrenthe.nl/radio/programma/12/Drenthe-Toen/aflevering/51007">hier</a> terug te luisteren. Zondag 23 februari van 14.00-16.00 uur wordt het tweede deel uitgezonden op Radio Drenthe. Het boek 'Franse para's in Drenthe, 8-12 april 1945' wordt uitgegeven door Koninklijke van Gorcum. Kans maken op een exemplaar? Mail naar drenthetoen@rtvdrenthe.nl</p>

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.