Racket Centrum Meppel zegt tennis vaarwel en is nu grootste padelhal van Nederland

230725_racketcentrum_meppel
Het Racket Centrum Meppel is nu de grootste padelhal van Nederland © RTV Drenthe
De balsport padel wint aan populariteit en lijkt nu ook tennis van de troon te stoten. Bij Racket Centrum Meppel zijn alle tennisbanen sinds kort vervangen door padelbanen en die keuze levert de beheerder van het centrum geen windeieren. Het loopt storm in de grootste padelhal van Nederland.
Op een doordeweekse avond zijn alle beschikbare banen bezet. "Zes weken geleden lagen in de tweede hal nog drie tennisbanen", zegt Arjen Bijsterbosch, eigenaar van het Racket Centrum. "Nu zijn het zes padelbanen." Daarmee zijn alle tennisbanen uit de hal verdwenen. "Dat is triest voor de tennissers, maar uiteindelijk moet je als centrum blijven overleven", legt hij uit. "We zagen de afgelopen jaren een duidelijke afname van het tennis en juist een grote vraag naar padel."

Geen hype

"Het is geen hype, maar een sport die blijft", voorspelt tennis- en padeltrainer Harold Jans. "Het is echt een sport van deze tijd. Je kunt makkelijk instappen. De competitiewedstrijden duren minder lang dan bij tennis en het is vrijblijvender."
Jans merkt dat veel twintigers en dertigers niet meer gebonden willen zijn aan een sportvereniging. "Bij padel kun je met vrienden een baan boeken en na het sporten nog wat drinken. Je hebt geen verdere verplichtingen. Dat willen mensen in de huidige tijd, waarin alles snel gaat en agenda's vollopen."
racketcentrum Meppel grootste padelhal Nederland
In de hal staat een automaat met padelrackets en ballen © RTV Drenthe

Tennis of padel?

Bij de aangrenzende tennisvereniging MLTC hebben de tennissers volop keuze uit onbezette gravelbanen. Drukker is het bij de padelbanen die de vereniging buiten heeft aangelegd. Wisse van der Veen speelt samen met zijn vader Michel een potje tennis. "We spelen zowel tennis als padel, maar wij zien padel meer als een spelletje en tennis als een sport." Zijn vader knikt. "Bij tennis doe je meer op kracht", zegt hij.
Fervente tennissers die in de winter altijd een balletje sloegen in het Racket Centrum, moeten na de transformatie naar een padelhal op zoek naar een andere plek. "We zijn bezig met een oplossing", zegt Walther de Hart, voorzitter van MLTC. "Ik ben in gesprek met de andere tennisvereniging in Meppel, Tivoli. Die heeft all-weatherbanen waar we misschien in de winter gebruik van kunnen maken. Goed aankleden en gewoon buiten aan de slag, Zoals het vroeger altijd was."

Groei

Jans voorspelt dat padel uitgroeit tot een serieuze sport. "Ziggo zendt alle grote toernooien al uit. Het is ook echt een kijksport. Er wordt zelfs gesproken over olympische spelen." Ook ziet Jans kansen voor de tennisclubs. "Ik denk dat het voor de verenigingen van toegevoegde waarde kan zijn om padel aan te bieden. MLTC is van 400 leden naar ruim 900 leden gegaan. Ik wil het geen redding noemen, maar padel heeft er wel voor gezorgd dat het ledenbestand echt omhoog is gegaan."
Meppel heeft nu grootste padelhal van Nederland

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.