Dierenorganisaties hebben aangifte tegen betrokkenen doden wolf gedaan

wolf wapse
De wolf beet in Wapse een schapenboer © RTV Drenthe / Petra Wijnsema / Pixabay
Verschillende dierenorganisaties hebben afgelopen week aangifte gedaan tegen de betrokkenen bij de dood van de wolf die ruim twee weken in Wapse werd doodgeschoten.
Van de Faunabescherming en Animal Rights was al bekend dat ze aangifte hebben gedaan. Nu zeggen Bite Back en Fauna4Life ook dat ze tegen zes betrokkenen aangifte doen.
De dierenorganisaties richten hun aangifte tegen burgemeester Rikus Jager en locoburgemeester Henk Doeven van Westerveld, de schapen- en geitenhouder en zijn zoon, de schutter en tegen Johan Moes, die als buurtbewoner als eerste werd gebeld.

Duidelijkheid

"Het feit dat de burgemeester zijn verhaal diverse keren heeft veranderd of aangepast, maakt zijn hele verhaal over de besluitvorming die resulteerde in de executie van de wolf ongeloofwaardig", zegt Alex Romijn van dierenrechtenorganisatie Bite Back.
Volgens Erwin Vermeulen van Animal Rights is er aangifte gedaan tegen voormalig VVD-statenlid Johan Moes, omdat hij als eerste gebeld is door de schapenhouder. Ze willen met de aangifte tegen hem duidelijkheid hebben over wat er die ochtend gebeurd is. "Hij was de hele tijd aanwezig."
Johan Moes heeft zich in het verleden opgesteld als tegenstander van de aanwezigheid van de wolf in Drenthe.
De organisaties hebben ook de politie gevraagd om onbewerkte beelden van het incident, waarvan Dirk Bruins van LTO Noord aangaf ze gezien te hebben. Ook willen ze de telefoongegevens van alle aanwezigen tijdens het incident.

Advies in de wind geslagen

Volgens de dierenorganisaties hebben de betrokkenen verschillende wetten overtreden. Zo zou volgens de organisaties de burgemeester een advies van de politie in de wind hebben geslagen. Ook zou hij geen wolvendeskundige hebben gebeld, terwijl die aangegeven hebben wel bereikbaar te zijn geweest.
"Wolvendeskundigen die door diverse kranten werden geïnterviewd, geven allen aan niet gecontacteerd te zijn door de autoriteiten in Wapse/Westerveld, hoewel ze allemaal bereikbaar waren", zegt Susan Hartland, directeur van dierenrechtenorganisatie Animal Rights.
Naast deze aangifte bekijken de organisaties ook welke bestuursrechtelijke maatregelen genomen kunnen worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl