Dit gebeurde er tijdens Operation Amherst rond Assen

Sinds een week kijken de gezichten van gesneuvelde soldaten je toe vanaf vlaggen in Assen. De vlaggen hangen er ter nagedachtenis aan de 33 gesneuvelde parachutisten, die omkwamen bij de bevrijding van Drenthe. Kolonel Harold de Jong weet zo'n beetje alles van elke militair.

Operation Amherst. Zo heette de geallieerde commando-actie in april 1945, die tot de bevrijding van Drenthe leidde. 702 Franse parachutisten landden toen in onze provincie. De para's waren onderverdeeld in 47 groepen, die we ook wel sticks noemen.

Kolonel Harold de Jong schreef hier een boek over en is coördinator van de Stichting Herdenking Franse Parachutisten. In deze podcast van Drenthe Toen neemt hij ons mee op een kleine 'Operation Amherst-tour' rond Assen.

Operation Amherst leidde tot de bevrijding van Drenthe

Wil je de hele uitzending van Drenthe Toen terugluisteren? Dat kan hier.

Abonneer je op de podcast van Drenthe Toen

De podcast van Drenthe Toen is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps.

| iTunes / Apple Podcasts | Google Podcasts | Stitcher | Spotify | TuneIn |

RTV Drenthe Podcasts

Drenthe Toen: Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.

Cassata: Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele onderwerpen die spelen in Drenthe.

FC Emmen Podcast: Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen weekend van FC Emmen door. Daarnaast is er ook plaats voor andere sport uit onze provincie.

Lees ook: