Speciale dekens uit Emmer-Compascuum gaan hele wereld over

Ze gaan de hele wereld over, maar worden gewoon gemaakt in een tot atelier omgebouwde garage in Emmer-Compascuum. Daar maakt Evelien van de Belt speciale dekens voor mensen met bijvoorbeeld autisme. Die zorgen voor een betere nachtrust.

Nee, uniek zijn de dekens niet. "Ze waren al op de markt, maar voor veel mensen, ook voor ons, zijn ze veel te duur. Tot wel 800 euro. Dus toen besloot ik zelf maar aan de slag te gaan", vertelt Evelien van de Belt. Ze kan de dekens maken voor een bedrag onder de honderd euro.

Evelien van de Belt in haar naaiatelier (Rechten: RTV Drenthe / Steven Stegen)

Haar 12-jarige dochter Yalyshia had slaapproblemen. "Dan ga je zoeken wat je kunt doen. De verzwaringsdeken die ik toen voor haar heb gemaakt bleek goed te helpen. Ik zette dat verhaal op Facebook en daar kwam veel respons op. Ik kreeg verzoeken om ook voor andere mensen zo'n deken te maken. En nu heb ik een atelier en gaan de dekens zelfs naar Canada."

Geborgenheid

De dekens geven een gevoel van geborgenheid en rust en helpen kinderen, maar ook volwassenen om sneller in slaap te vallen en beter door te slapen, zo stelt Van de Belt.

Van de Belt zorgt zelf voor de juiste vulling van grid en het juiste gewicht, dat wordt aangepast op de persoon die onder de deken zal slapen. Vervolgens naait ze de dekens in haar voormalige garage in elkaar. "En ik hou niet eens echt van naaien. Maar ik help graag andere mensen. Nee, ik doe dit zeker niet voor het geld. Ik geef ook dekens weg als mensen het echt niet kunnen betalen."

Deel dit artikel: