Noordenveld erkent fout met bouwplan Vluchtheuvel Norg

De kans bestaat dat het bestemmingsplan voor een woonzorgcomplex aan de Donderseweg in Norg van tafel gaat. Dat bleek vandaag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State in Den Haag. De gemeente moest schoorvoetend erkennen dat een recreatiewoning net zo goed tegen milieuoverlast beschermd moet worden als een gewone woning.

Er zijn plannen voor zo'n woonzorgcentrum op het terrein van voormalig pretpark De Vluchtheuvel, dat al jaren braak ligt. Dit is tegen het zere been van bewoners van een aantal recreatiewoningen in de Oosterduinen. Het nieuw te bouwen complex zou te dicht op de huizen staan.

De Raad van State liet er geen twijfel over bestaan dat de landelijke norm voor afstanden tussen een woning en een woonzorgcomplex minimaal dertig meter moet zijn. Maar bij een recreatiewoning van een bezwaarmaker vond de gemeente tien meter voldoende. De Raad wilde weten waarom de gemeente zo'n korte afstand redelijk vindt.

Braakliggend terrein

Immers, bijna vijftien jaar lang ligt het terrein al braak. Daarvoor zat De Vluchtheuvel er, waarvan de eerste bebouwing op minimaal vijftig meter lag. De gemeente erkende dat Noordenveld er intussen achter is dat voor gewone woningen en recreatiewoningen dezelfde zogeheten milieuafstanden gelden. Maar in dit geval vindt de gemeente tien meter tocht redelijk, omdat het vorige bestemmingsplan een pretpark toeliet.

Bouwsels van het pretpark hadden dan op enkele meters van de woning van de bezwaarmaker komen te staan. De Raad van State zei daarop dat in dit soort zaken meestal van de feitelijke situatie van de afgelopen jaren wordt uitgegaan. Al die jaren was er steeds niets op het terrein.

Bouwhoogte verhoogd

De bezwaarmaker begreep bovendien niet waarom Noordenveld de maximale bouwhoogte van tien naar twaalf meter had verhoogd. "Dat betekent dat de gemeente het prima vindt dat we op tien meter afstand tegen een muur van twaalf meter hoog mogen aankijken. En ik ben niet alleen tegen. Veel meer bewoners van de Oosterduinen en bewoners aan de overzijde van de Donderseweg zijn tegen. Maar die wilden niet allemaal lange rechtszaken voeren."

De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak.

Deel dit artikel: