Faunapassages Fochteloërveen moeten slangen helpen oversteken

Op het Fochteloërveen zijn afgelopen zomer veel slangen en andere dieren aangereden. Door de faunapassages te verstevigen en te verbeteren, moeten de dieren uiteindelijk veiliger oversteken.
In het natuurgebied komen drie soorten slangen voor. Het gaat om de ringslang, de adder en de gladde slang. Vorig jaar werden veel van die reptielen aangereden.

Verschillende maatregelen

Volgens Marjan Dunning, boswachter van het Fochteloërveen, zijn er meerdere gaten in de faunaschermen. Slangen kunnen hier makkelijk doorheen kruipen. De kans is daarmee groot dat de dieren op de weg belanden. Met alle risico's van dien.
Op verschillende plekken zijn extra platen bevestigd met een hoogte die een slang niet kan overbruggen. "Die slangen komen hier dan aan en kunnen niet verder omhoog. Ze gaan dan langs de randen naar de faunapassages toe, waar ze onder de weg door kunnen."
Op andere stukken langs de weg zijn de bestaande schermen verstevigd met extra schroeven, zodat er minder snel gaten in die schermen komen.

Geen autoverkeer

De faunaschermen zijn een tijdelijke oplossing. Het onderhoud van de schermen is namelijk erg intensief en kost veel tijd. Volgens Dunning is het uiteindelijke doel om de weg motorvoertuigvrij te maken. Dat zou het gebied voor de dieren nog veiliger maken.
Door het natte weer zijn sommige passages volgestroomd. Dit is overigens geen probleem, aangezien de meeste dieren nog in winterslaap zijn. De slangen die er wel al zijn, kunnen goed zwemmen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.