Slangen worden een handje geholpen op het Fochteloërveen

Op het Fochteloërveen worden de faunaschermen en passages verbeterd. Dit moet ervoor zorgen dat slangen niet worden geplet als ze oversteken.

Op het Fochteloërveen komen drie soorten slangen voor: de ringslang, de adder en de gladde slang. Met hulp van de faunapassages kunnen deze slangen veilig oversteken. Afgelopen zomer kwamen er meerdere slangen om. Door de faunaschermen te verstevigen en verbeteren moeten er deze zomer minder aanrijdingen zijn.

Verschillende maatregelen

Volgens Marjan Dunning, boswachter van Natuurmonumenten op het Fochteloërveen, moeten er maatregelen genomen worden. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere gaten in de faunaschermen. Slangen kunnen hier makkelijk doorkruipen. Als de slangen daar doorheen gaan, is de kans groot dat ze op de weg belanden.

Op verschillende plekken zijn extra platen bevestigd met een hoogte die een slang niet kan overbruggen. "Dit zijn heel duurzame platen. Slangen komen hier dan aan en kunnen niet hoger. Ze gaan dan langs de randen naar de faunapassages toe, waar ze onder de weg door kunnen."

Op andere stukken langs de weg zijn de bestaande schermen verstevigd met extra schroeven. "Zo zijn de schermen goed aangesloten en gaan ze slangen weren. Die komen dan uiteindelijk bij een faunapassage terecht", aldus Dunning.

Tijdelijke oplossing

Naast slangen maken ook veel andere dieren gebruiken van de passages. "Er gaat van alles door deze passages. Slangen, jonge vogels, muizen, marters... Je kunt het zo gek niet bedenken", vertelt Dunning.

De faunaschermen zijn een tijdelijke oplossing. Het onderhoud van de schermen kost namelijk veel tijd. Volgens Dunning is het uiteindelijke doel om de weg verboden gebied te maken voor motorvoertuigen. Dat zou het Fochteloërveen voor de dieren nog veiliger maken. Op dit moment zijn er gesprekken gaande tussen de verschillende partijen om te kijken naar de mogelijkheden.

Door het natte weer zijn sommige passages overigens volgestroomd. Dat is alleen geen probleem, aangezien de meeste dieren nog in winterslaap zijn. De slangen die er al wel zijn, kunnen goed zwemmen.

Meer over dit onderwerp:
ROEG! Natuurnieuws Fochtelooërveen Slangen
Deel dit artikel: