Toch 30-kilometerroute voor scootmobielers tijdens Fiets4Daagse

De Scootmobielclub Assen is blij dat ze mee kunnen doen aan de Drentse Fiets4Daagse
De Scootmobielclub Assen is blij dat ze mee kunnen doen aan de Drentse Fiets4Daagse © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Ze hadden er zo'n zin in, maar even leek het niet door te gaan. De Scootmobielclub Assen werd bijna buitengesloten van de Drentse Fiets4Daagse omdat een route van 40 kilometer in plaats van de oude 30 kilometer te veel zou zijn. Vandaag startten zeven leden van de scootmobielclub toch in Assen voor de Drentse Fiets4daagse.
De organisatie heeft namelijk een aftakking gemaakt in de fietsroute van veertig kilometer, zodat zij toch dertig kilometer kunnen rijden.

Accu

"Heel kwaad waren we", vertelt Kina Hazeveld van de Asser Scootmobielclub terugblikkend op het moment dat ze zagen dat de kortste route 40 kilometer was in plaats van de gewoonlijke 30. Meer dan 30 is namelijk voor sommige scootmobielen te ver omdat de accu het niet langer volhoudt.
"Toen we op de website zagen dat de afstanden 40, 60 en 80 kilometer waren, nou toen werd ik witheet. Het is weer een groep die dan buitengesloten wordt. Ik vind gewoon: dat kan niet." Voor de mensen op de scootmobiel is het heel belangrijk dat ze mee doen, meent ze. "Wij kunnen met heel veel dingen al niet meedoen omdat wij slecht ter been zijn of vanwege andere omstandigheden. En dit is iets: we kunnen rollen."

Oplossing

Gelukkig voor de scootmobielers is er toch een oplossing door de organisatie van de Drentse Fiets4Daagse gevonden. "Die scootmobielers komen hier al een aantal jaren. Dus in principe zijn dat vaste gasten van ons", vertelt Harm Hollander van de organisatie. Uiteindelijk heeft degene die de route uitzet een binnendoorweg gevonden bij de route van 40 kilometer zodat deze tien kilometer korter is. "We hebben het liefst natuurlijk tevreden deelnemers en op deze manier is dat prima gelukt denk ik."
Toch een scootmobielroute in de Drentse Fiets4Daagse

'Doelgroep die ze hadden, moeten ze niet vergeten'

Dat er geen 30 kilometer meer gereden kon worden, viel ook mensen tegen die niet bij de Assense scootmobielclub horen. Zoals Lammert Jager uit Zuidlaren. "Ik ben een van de eersten geweest die commentaar erop heeft gegeven", zegtt hij. Ondanks dat rijdt hij wel de veertig kilometer. Zijn scootmobiel kan die afstand aan, meent Jager.
Hij heeft zwaardere accu's op zijn scootmobiel waar hij 'dik veertig' kilometer mee kan rijden. Bang dat hij ergens vast komt te zitten is hij niet. Toch is hij wel eens met lege accu gestrand. "Toen had ik een fietskar achter en dan gaat er dubbel vermogen af. Dus als je dan veertig kilometer kunt doen, val je in een keer op twintig terug." Jager is toen opgehaald door de organisatie, vertelt hij.
Ery Nijhuis uit Oldenzaal doet nu voor de achttiende keer mee. Ze heeft de vierdaagse twee keer gefietst en daarna ging ze met de scootmobiel. Haar vervoersmiddel kan zo'n vijftig kilometer ver rijden. Ze is er blij om. "Maar als de scootmobiel niet de veertig haalt...", zucht ze. "Ik had het heel erg gevonden als ik niet mee had mogen doen. Dan kunnen ze wel zeggen we willen een nieuwe doelgroep aanboren. Maar die ze hadden, moeten ze niet vergeten. Want mensen die niet meer goed kunnen fietsen, horen er ook bij."

'Lekker genieten'

De Scootmobielclub in Assen is in ieder geval blij dat ze ook deze editie mee kunnen doen met de Drentse Fiets4Daagse. "Het gaat prima en we genieten onderweg", vertelt Hazeveld. "Met elkaar rijden is veel gezelliger. Je hebt gewoon de lol onderweg. Het is gewoon saamhorigheid."
"Hier kunnen we tenminste weer lekker van genieten met z'n allen", vult mede-scootmobieler Jan Okken aan. En wat de route betreft, daar wil Hazeveld de organisatie nog een compliment over geven. "Het was perfect uitgezet", zegt ze met een glimlach.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.