Grote vraag naar mondkapjes bij Drentse bouwmarkten

Veel bouwmarkten zijn door hun voorraad mondkapjes heen (Rechten: ANP/Phil Nijhuis)
Veel bouwmarkten zijn door hun voorraad mondkapjes heen
De angst voor het coronavirus lijkt in Drenthe toe te nemen. Bij meerdere bouwmarkten in onze provincie gaan de mondkapjes ineens als warme broodjes over de toonbank. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Drenthe.
Enkele vestigingen van Gamma en Praxis hebben helemaal geen mondkapjes meer voorradig. Bij Karwei in Assen hebben ze nog een paar liggen, maar een woordvoerster verwacht dat ook daar de schappen vanavond leeg zullen zijn. "Het loopt ineens echt harder", zegt ze. "We hebben inmiddels nieuwe mondkapjes besteld, maar we weten niet hoe snel we die geleverd krijgen. "
Veel mensen die de mondkapjes kopen, vragen bovendien hoe ze die gebruiken moeten. "We vertellen de mensen dat ze de buitenkant niet aan moeten raken," aldus de woordvoerster, "en als dat toch gebeurt, dat ze dan gelijk hun handen moeten wassen."

'Neem vooral hygiënische maatregelen'

Iris van Deinse, woordvoerder van het Rode Kruis, zegt dat je ervan bewust moet zijn dat het dragen van een mondkapje je in principe niet beschermt tegen het coronavirus. "Juist de hygiënische maatregelen, zoals het handen wassen met zeep of alcohol, het afstand houden van mensen die ziek zijn en niet aan je neus, oog of mond zitten zijn heel belangrijke zaken om te zorgen dat je niet ziek wordt."
"We zeggen: in principe, ook als je naar het buitenland gaat waar coronavirus is, hoeven alleen hulpverleners, mantelzorgers of mensen met koorts of luchtwegproblemen een mondkapje te dragen."

'Laat je goed informeren'

Als je een mondkapje wil dragen, is het volgens Deinse goed om je te informeren hoe je een mondkapje gebruikt. Stel: je hebt hem al een tijdje op, doet hem dan af en als je de buitenkant van het mondkapje aanraakt, dan kan het zijn dat je met je handen het virus weer verspreidt. Dus hier is het handen wassen heel belangrijk en het is ook belangrijk om het mondkapje goed te klemmen op je gezicht. Dat zijn een aantal zaken waar je echt rekening mee zou moeten houden."
Beter is om gewoon de andere voorzorgsmaatregelen te nemen. "Niet in je handen hoesten of niezen, maar in je elleboog. Ook is het goed om je kleding goed te wassen als je in contact bent gekomen met iemand die ziek is geweest", besluit Deinse van het Rode Kruis.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.