Zes jaar cel voor mannen die 82-jarige vrouw opsloten in meterkast

Zes jaar cel. Die straf krijgen drie mannen opgelegd door de rechtbank in Zwolle voor het overvallen van een 82-jarige vrouw in De Krim. Tijdens de overval sloten ze haar op in de meterkast. Nadat ze hun buit hadden verzameld, gingen ze weg en lieten de vrouw in de meterkast achter.

Volgens de rechter is het drietal schuldig aan een gewapende overval, diefstal met geweld en opzettelijke vrijheidsberoving.

De jongste verdachte, Anil T, heeft de vrouw in de kast geduwd. Bij hem zijn DNA-sporen van de vrouw gevonden op zijn kleding. "Maar ondanks dat een iemand haar in de meterkast duwde, konden de anderen weten dat ze hier rekening mee moesten houden", aldus de rechter. Hij benadrukt dat het een bijzonder traumatische ervaring was voor de bejaarde vrouw. Voor hem zijn de daders even schuldig. "Van te voren is het plan uitgebreid besproken. Hun rollen waren inwisselbaar. Daarom zijn ze alle drie even schuldig."

Tegen de 46-jarige Evert B. uit Hoogeveen, de 44-jarige Lambert B. uit Coevorden en de 20-jarige Anil T. uit Leeuwarden was twee weken geleden zeven jaar celstraf geëist. Ze hebben deels bekend.

Overvallen

De vrouw werd in december 2018 door de drie overvallers opgesloten in de meterkast en werd pas vijftien uur later bevrijd. De mannen waren volgens eigen zeggen vooraf niet van plan de vrouw op te sluiten.

De bewoonster liet net de kat naar buiten toen twee van de drie overvallers voor haar stonden. Evert B. drukte een taser in haar gezicht, maar zette vooral zichzelf onder stroom, bleek op de zitting. Daardoor lag hij een kwartier lang buiten in de struiken om bij te komen. Het was Anil T. die plots de vrouw opsloot, zeiden de beide Drentse verdachten. De Leeuwarder ontkende dat. Het trio stal een laptop, wat gouden ringen en een zitmaaier. "Een lullige buit", zei de officier.

Na 15 uur bevrijd

De vrouw werd de volgende ochtend uit de meterkast bevrijd door vriendinnen van het volksdansen. Ze kwam niet opdagen en haar vriendinnen kwamen daarom poolshoogte nemen bij de woning. Was de opsluiting later ontdekt, dan was het slecht met haar afgelopen, zei de officier van justitie.

De drie mannen kwamen pas in beeld nadat de overval in het televisieprogramma Opsporing Verzocht werd behandeld. Er druppelden anonieme tips binnen en de gestolen zitmaaier was in Coevorden gezien. De verdachten werden door de tipgevers bij naam genoemd.

Meer over dit onderwerp:
overval rechtszaak uitspraak de krim meterkast
Deel dit artikel: