Provincie wil anderhalf miljoen euro in IT Hub Hoogeveen stoppen

Het provinciehuis in Assen (Rechten: ANP)
Het provinciehuis in Assen
De provincie wil 1,5 miljoen euro beschikbaar stellen voor de zogeheten IT Hub in Hoogeveen. Volgens de provincie is zo'n hub belangrijk voor de toekomst van Drentse bedrijven. Ook moet de hub IT-personeel aantrekken.
Binnen de IT Hub werkt de provincie samen met onder meer de gemeente Hoogeveen, het bedrijfsleven, de Rijksuniversiteit Groningen en andere onderwijsinstellingen. De komende maanden wordt hier meer invulling aan gegeven.

IT Hub zorgt ook voor blijven TVM

Dat de komst van de IT Hub belangrijk is voor bedrijven, blijkt wel uit het feit dat verzekeraar TVM haar hoofdkantoor in Hoogeveen houdt. Het bedrijf overwoog een verhuizing naar Zwolle, maar zag daar - mede door de IT Hub - vanaf.
De gemeente Hoogeveen en de provincie Drenthe zijn het bedrijf tegemoetgekomen en doen de toezegging te investeren in een IT Hub, waar studenten van verschillende hogescholen in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen ervaring kunnen opdoen in het vakgebied. Volgens Loohuis was de gemeente al voorzichtig met de provincie in gesprek over deze hub. Om TVM te behouden is dat proces versneld.
Burgemeester Karel Loohuis: "We hebben afgesproken dat de eerste studenten al in maart aan TVM gekoppeld kunnen worden. Dan zitten ze nog niet op de nieuwe plek, maar dan gaan we al wel met het concept aan het werk."

Wel deelname, geen etiket Universiteit van het Noorden

Hoewel de Rijksuniversiteit Groningen deelnemer gaat worden in de IT Hub is het niet bestempeld als Universiteit van het Noorden, ofwel een dependance van de RUG. Dat is wel het geval in Emmen waar de RUG, samen met de andere scholen en het bedrijfsleven, een kennisinstituut voor onderwijs en onderzoek gaan opzetten over groene chemie. Provinciale Staten pleiten ook voor zoveel mogelijk samenwerking van de RUG met onderwijs in de HEMA-steden (Hoogeveen, Emmen, Meppel, Assen) om jongeren meer onderwijskansen te geven, vast te houden en het bedrijfsleven hoger opgeleide werknemers te leveren.
"De digitale transitie heeft een grote impact op de economie en samenleving. Inzet op de digitale transitie is daarom essentieel. Samen met bedrijfsleven en kennisinstellingen willen we toekomstige werkgelegenheid voor de talenten in onze regio creëren", aldus gedeputeerde Henk Brink.

Hub kost 4 miljoen euro

De totale investering in de hub wordt geschat op zo'n 4 miljoen euro. Gedeputeerde Staten willen dus 1,5 miljoen euro voor hun rekening nemen. Provinciale Staten beslissen daar op 22 april over. De rest van het geld moet komen van de gemeente Hoogeveen (1 miljoen euro) en de Regiodeal Zuid- en Oost-Drenthe (1,5 miljoen euro). De gemeenteraad van Hoogeveen neemt daar op 23 april een besluit over, de Regiodeal op 6 mei.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.