Emmen krijgt dependance van Rijksuniversiteit Groningen

Emmen krijgt een dependance van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op het gebied van Groene Chemie. Opleiding en onderzoek op gebied van 'bio-based chemie' moet leiden tot hoger opgeleide jongeren, die beter passen bij wat de chemiebedrijven vragen. De dependance moet ook meer jongeren in de regio houden.

Gedeputeerde Cees Bijl ziet het al voor zich: universitair promotieonderzoek in Emmen. Volgens hem kan dat straks ook prima in de samenwerking die ontstaat tussen de hogescholen in Noord-Nederland en de RUG. Ze werken samen onder de noemer Universiteit van het Noorden. De Emmer RUG-dependence moet over acht jaar klaar zijn.

Kenniscentrum Groene Chemie

"De RUG kiest ervoor om in Emmen samen met de NHL Stenden Hogeschool een kenniscentrum op te zetten voor Groene Chemie. Ik hoop op een doorgaande leerlijn van het Drenthe College naar NHL Stenden en dan naar de RUG. Alleen de stap naar universitair onderwijs missen we nog in Emmen, dit is de stap om dat te krijgen. Dit moet samen opgaan met het bedrijfsleven, dat volop bezig met onderzoek om de chemische industrie te vergroenen."

Bijl denkt daarbij aan promotieonderzoek en masteropleidingen. Ook koppelingen tussen het bedrijfsleven en veelbelovende groene chemiestudenten bij productontwikkeling zijn dingen die Bijl wel ziet zitten.

Bijl: "In Emmen wordt gewerkt aan een aantal goedgekeurde projecten die al subsidie krijgen. In deze projecten wordt al samengewerkt tussen NHL Stenden en de RUG, bedrijfsleven, gemeente en provincie." Er lopen ook al tal van onderzoeken en pilots voor groene chemie in Emmen. Denk aan het maken van bio-plastics en bio-brandstoffen. Daarnaast kan de Universiteit van het Noorden prima meeliften op regelingen en subsidies die er nu al zijn. Ook werken chemiebedrijven in Emmen en Delfzijl sinds 2017 samen aan een Noordelijk Chemiecluster, ook wel de Chem Port of Europe genoemd.

Ook RUG-samenwerking bij IT Hub in Hoogeveen

Hoogeveen krijgt ook een samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen in de IT Hub. Niet onder de vlag van de Universiteit van het Noorden overigens, maar dat mag de pret niet drukken. Gedeputeerde Staten willen 1,5 miljoen euro in de hub voor scholing en onderzoek steken. De eerste studenten moeten in maart al aan de slag kunnen, verwacht burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen. De IT Hub is mede de reden dat verzekeraar TVM in Hoogeveen blijft.

'Nog meer Universiteit van het Noorden alstublieft'

Provinciale Staten maken zich al langer druk om dependances van de RUG in de zogeheten HEMA-steden (Hoogeveen, Emmen, Meppel, Assen) te krijgen. CDA'er Bart van Dekken wil ook graag dat de RUG de samenwerking met de internationale pabo in Meppel zoekt.

"De CDA-fractie wil benadrukken dat voor Zuidwest-Drenthe de internationale hbo-opleidingen van NHL Stenden Meppel er extra toe doen. De opleiding tot leraar basisonderwijs, specialisatie internationaal, aan Stenden Hogeschool in Meppel is daar gevestigd. Het is de enige bacheloropleiding in Nederland die studenten voorbereidt op het beroep van leerkracht in zowel Nederland als op internationale scholen wereldwijd. Daarbij levert deze opleiding een kennisverrijking en vakverdieping op die er zeer toe doet."

Maar of ook steun van de RUG in Meppel er komt? In de brief van GS aan Provinciale Staten schrijft Bijl dat met de komst van de RUG naar Emmen voor de Groene Chemie en de samenwerking van de RUG mij de IT hub in Hoogeveen er uitvoering is gegeven aan de motie van PS. Bart van Dekken van het CDA wil graag dat er ook iets in Meppel gaat gebeuren. Van Dekken snapt dat een soort dependance van de RUG erg veel geld kost, bijvoorbeeld om een hoogleraar aan te stellen. Hij is erg blij met wat de RUG gaat doen in Emmen en Hoogeveen, maar gaat verder lobbyen voor een ook vorm van samenwerking in Zuidwest Drenthe.

Deel dit artikel: