Onderzoek naar behoud theater De Kimme in Zuidlaren

Er is verzet tegen de sloop van het theater in Zuidlaren (Rechten: Google Streetview)
Er is verzet tegen de sloop van het theater in Zuidlaren
Er komt een onderzoek naar het behoud van theater De Kimme in Zuidlaren. De wethouder heeft toegezegd een zogeheten 'quick-scan' te doen naar het gebouw dat van ggz-instelling Lentis is.
Vorige week kwam het Herman de Muinck uit Zuidlaren ter ore dat theater De Kimme in Zuidlaren dicht ging en riep daarom de raad op om onderzoek te doen naar het voortbestaan ervan. De raad is het nu met hem eens en daarom komt er een onderzoek.

De Kimme redt het niet

De Muinck zag vorige week in een bijzin in een artikel van de lokale krant dat De Kimme zou ophouden te bestaan. Daarna zag hij een bord bij het theater: 'De Kimme redt het niet'. "Dat schudde mij wakker. De Kimme redt het niet alleen. Ik sta hier om te vragen hoeveel waarde men hecht aan deze theaterzaal." De man ontving berichten dat dit ook bij andere mensen speelde.
Met zijn ingezonden brief aan de raad wordt gevraagd om alle mogelijkheden voor het voortbestaan van theater De Kimme op een rij te zetten. Volgens de inzender zouden door de sluiting van De Kimme schoolvoorstellingen, dans- en balletuitvoeringen en conferenties moeten uitwijken naar een theatervoorziening buiten de gemeente.

Geldplaatje

Waar ligt de verantwoordelijkheid, vraagt wethouder Hans de Graaf van financiën zich af. "Er moet in geïnvesteerd worden, er moet gerenoveerd worden." Klaas Knot van het CDA vraagt zich af: "Het kost inderdaad geld, maar is het slopen en nieuwbouw niet veel duurder?" De wethouder zegt toe dat er een 'quick-scan' komt om te kijken naar de mogelijkheden. Het is volgens hem een complexe situatie, er wordt gevraagd om aandachtig naar de situatie te kijken. Rond de zomer moet er meer duidelijkheid zijn.

Petitie

Het theater kreeg eerder altijd geld van ggz-instelling Lentis, maar vanwege de bezuinigingen komt daar een einde aan. Eerder werd al een petitie opgestart, waarin de gemeente gevraagd wordt om een subsidie te verlenen voor het theater. Inmiddels is de petitie ruim zeshonderd keer ondertekend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.