Buurtbewoners voormalige Acmesa-terrein gematigd positief over woningbouwplan

Waar gaat het bouwverkeer langs? Hoe hoog wordt die toren precies? En hebben we dan veel last van de schaduw? Waar kan ik straks mijn auto parkeren? Allemaal vragen van buurtbewoners van het voormalige Acmesa-terrein in Assen. Ze werden vanmiddag bijgepraat over de woningbouwplannen in het gebied. Op het braakliggende terrein worden zo'n tachtig huizen gebouwd inclusief een woontoren van maximaal veertig meter hoog.

Tijdens de bijeenkomst waren voor het eerst schetsen te zien van het nieuwe plan. Buurtbewoners reageren redelijk enthousiast. Al had die woontoren van de meeste mensen niet gehoeven. "Dit is al veel beter dan de eerdere plannen die voor het gebied zijn gemaakt. Die pasten absoluut niet bij de wijk", zegt een buurtbewoner. "Ik was eerst heel erg tegen de woontoren, maar het moet er maar van komen. We willen hier toch met zijn allen blijven wonen", aldus dezelfde vrouw.

Schets woningbouwplan voormalige Acmesa-terrein in Assen (Rechten: Bemog Projectontwikkeling)

Twee-onder-een-kap

De huizen en gebouwen op de tekeningen zijn nog heel schetsmatig weergegeven. Het is de bedoeling van Attika Architekten om te bouwen in dezelfde stijl als het omliggende gebied. Een groot deel van de woningen zal uit twee-onder-een-kappers bestaan. Verder komt er een nieuwe speelplek voor kinderen en een plek om water op te vangen. Het parkeren kan voor een deel onder de woontoren en in speciale hofjes.

"Ik vind het eigenlijk wel mooi. Er moet toch iets gebeuren op die plek", zegt een meneer die al jaren in de wijk woont. "Ik ben gekomen want ik was eigenlijk wel nieuwsgierig. Ik weet niet of ik het allemaal nog mee mag maken, maar ik vind het best mooi."

Acmesa

Vanaf begin vorige eeuw stond op de plek waar straks wordt gebouwd de melkfabriek Acmesa, de Asser Coöperatieve Melkinrichting en Stoomzuivelfabriek. In 2005 sloot de fabriek en twee jaar later volgde sloop. Sindsdien ligt het gebied braak. De financiële crisis zorgde er voor dat eerdere bouwplannen niet doorgingen.

De bouw van de woningen start waarschijnlijk 2021.

Drukte op de informatiemiddag voor buurtbewoners (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Assen Acmesa woontoren
Deel dit artikel: