Eerste zij-instromers Interzorg afgestudeerd: 'Dit is een succes!'

Precies een jaar geleden begonnen 25 zij-instromers aan de opleiding Helpende Plus van Interzorg en het Drenthe College. De studenten kregen een contract voor 24 uur bij Interzorg, waarvan acht uur onderwijs via het Drenthe College. Gisteren kregen de studenten, die een jaar geleden nog heel wat anders deden of werkloos thuis zaten, hun diploma.

Interzorg is de opleiding gestart omdat het heel lastig is om goed gekwalificeerd personeel te vinden in de zorg. Een subsidie vanuit het Rijk gaf het laatste duwtje om een eigen opleiding te beginnen. In totaal schreven 250 mensen zich in voor de opleiding. "Omdat we zoveel aanmeldingen kregen, konden we ook heel goed mensen selecteren die bij de opleiding passen. Vandaar dat bijna iedereen van de eerste lichting ook geslaagd is", zegt Jessica Knopper van Interzorg. Later dit jaar zullen nog twee lichtingen afstuderen.

Diploma-uitreiking op het Drenthe College (Rechten: RTV Drenthe)

'Dit had ik 20 jaar eerder moeten doen'

De 51-jarige Yvonne Brandsma uit Rolde is ontzettend blij met haar diploma. "Ik ben trots op mezelf en mijn klasgenoten dat we dit allemaal op late leeftijd toch nog gehaald hebben. Je doet eigenlijk twee jaar opleiding in een jaar en dat is best pittig", aldus Brandsma.

Brandsma werkt sinds deze maand in verzorgingscentrum Hendrik Kok in haar woonplaats. "Ik had dit twintig jaar eerder moeten doen. Het is afwisselend en dankbaar werk. Je hebt het gevoel dat je echt iets voor iemand betekent en dat miste ik in mijn vorige werk als receptioniste", zegt Brandsma.

Studenten krijgen tweede opleiding

De studenten krijgen met hun diploma net op zak alweer een nieuwe opleiding aangeboden van Interzorg. "We willen deze mensen aan ons binden en kijken daarom of we ze ook de opleiding Verzorgende IG aan kunnen bieden", zegt Jessica Knopper van Interzorg. "Deze mensen krijgen dan meer verantwoordelijkheden, meer mogelijkheden. Ze gaan nog meer de zorg van de cliënt doen, meer met medicatie. Echt de verzorgende taken."

'Dit is de toekomst'

De opleiding is samen met het Drenthe College opgezet en volgens opleidingsmanager Jan-Marc Nieuwenkamp zou dit ook in andere werkgebieden kunnen. "Je bent natuurlijk afhankelijk van de financiering. Bij Interzorg is er vanuit de overheid geld beschikbaar gesteld, maar het kan zowel in de techniek als in het administratief onderwijs. Je kan eigenlijk alle kanten op", aldus Nieuwenkamp.

Later dit jaar zullen nog eens vijftig studenten afstuderen van deze nieuwe opleiding. Of de opleiding daarna doorgaat, is nog onduidelijk.

Deel dit artikel: