Minister wil rookmelders in iedere woning verplichten

In 2022 moet in iedere woning in Nederland op elke verdieping een rookmelder hangen. Tenminste, als het aan minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken ligt. De rookmelderplicht kan volgens de minister levens redden.

Om het plan uit te voeren, moet het kabinet eerst het bouwbesluit aanpassen. In nieuwbouwhuizen zijn rookmelders sinds 2003 al verplicht, maar dat gaat de minister niet ver genoeg. Woningeigenaren en verhuurders worden verantwoordelijk voor het plaatsen van de melders. Tegen het Algemeen Dagblad motiveert Knops zijn plan: "De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. Rookmelders redden levens."

Volgens een schatting van het AD moeten er miljoenen rookmelders geplaatst worden. Wie dat niet doet, kan een boete krijgen van de gemeente. Ook zou het kunnen dat verzekeringsmaatschappijen niets uitkeren na een brand als er geen rookmelders aanwezig zijn in een huis.

Langs de deuren

De Veiligheidsregio Drenthe (VRD) is al langer bezig om Drenthe brandveiliger te maken. Zo gaan brandweermensen van de VRD langs deuren om woningen te controleren op brandveiligheid. Naast het ophangen van rookmelders is het bedenken van een vluchtplan volgens de VRD ook erg belangrijk. "Je hebt nog maar drie minuten om te vluchten bij brand, dus je moet er op tijd bij zijn. Van tevoren even nadenken waar je langs moet, hoe je wordt gewekt en wie de kinderen meeneemt", zei Carry Seidel van de VRD eerder tegen RTV Drenthe.

In januari controleerde de brandweer in Wezuperbrug woningen op brandveiligheid

Deel dit artikel: