Assen wil minstens 6,8 miljoen in algemene reserve als risicobuffer

Assen is druk bezig met een financieel herstelplan, dat moet voor 1 mei bj de provincie liggen (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)
Assen is druk bezig met een financieel herstelplan, dat moet voor 1 mei bj de provincie liggen
Assen wil minimaal 6,8 miljoen euro in de algemene reserve hebben als risicobuffer. Dat komt neer op 100 euro per inwoner. Dat is volgens wethouder Mirjam Pauwels nodig om tegenvallers op te vangen.
Assen staat sinds 17 december onder financieel preventief toezicht van de provincie. De provinciehoofdstad kampt met miljoenentekorten en heeft voor de komende jaren geen structureel dekkende begroting. Voor 1 mei moet er bij de provincie een financieel herstelplan van Assen liggen.

Reserve opkrikken

Dat herstelplan bestaat uit het versterken van de reservepositie om tegenvallers op te vangen en uit bezuinigingen. Gisteravond besprak de raad van Assen de eerste aanzet voor dat herstelplan, en dat is het opkrikken van de algemene reserve naar 6,8 miljoen. Op dit moment zit er in de reservepot 5,8 miljoen, 1 miljoen onder het streefgetal dus.

Gereserveerde ijsbaanmiljoenen terug?

Daarom haalt het college enkele bestemmingsreserves terug, om de algemene reserve mee te vullen. VVD, GroenLinks, ChristenUnie en SP willen dat dit ook gebeurt met de 4 miljoen euro die Assen al tijden op de plank heeft liggen voor een ijsbaan. "Concrete plannen zijn er - voor zover we weten - nu toch niet", aldus de partijen. "En als het wel zover komt, kan de 4 miljoen ook zo weer op tafel", vinden ze.
Maar PvdA en Stadspartij PLOP willen daar niks van weten. Die vinden dat het gereserveerde geld specifiek overeind moet blijven voor een ijsbaan, "Dan houd je een mooi toekomstbeeld voor iemand die daar iets wil ontwikkelen", aldus PvdA-fractievoorzitter Cindy Vorselman.
Op dit moment zijn grondeigenaren weer bezig om bij het TT Circuit, in de toeristisch-recreatieve zone, een haalbaar businessplan te maken voor een ijs- en sneeuwparadijs.

Bezuinigingsvoorstellen op 10 maart

Over anderhalve week, op 10 maart, komt het college van B en W met inhoudelijke bezuinigingsmaatregelen om verder financieel orde op zaken te stellen. Op 23 april moet de raad van Assen beslissen over het herstelplan.
<p>De provincie besloot medio december Assen financieel onder preventief toezicht te stellen. De gemeentelijke begroting voor dit jaar en ook de komende jaren was niet op orde. Assen haalde voor nood 8,5 miljoen uit de reserve om een financieel gat van 11 miljoen euro te dichten.</p><p>De miljoenentekorten worden grotendeels veroorzaakt door fors hogere uitgaven voor Jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning. Structurele bezuinigingsmaatregelen voor de komende jaren ontbraken. Het ging om een noodbegroting.</p><p>Assen kon niet anders, omdat het college rond de begrotingspresentatie ineens in een bestuurscrisis belandde. De stad werd bestuurd door een minderheidscollege, doordat coalitiepartner Stadspartij PLOP uit onvrede opstapte. Een ontwerpbegroting met daarin een reeks stevige bezuinigingsmaatregelen om financieel orde op zaken te stellen, werd daarom op het laatste moment ingetrokken.</p>

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.