Miezer en plensbuien maken einde aan droogte: grond zelfs 'redelijk nat'

Waterschap Drents Overijsselse Delta sloten kanalen water droogte
Het einde van de droogte is in zicht © Waterschap Drents Overijsselse Delta
Miezer, motregen en plensbuien. Het kwam de afgelopen dagen allemaal voorbij. Een wolkbreuk in Gieten zorgde er gisteren zelfs voor dat een straat volledig blank stond. Het mag daarom geen verrassing heten dat het einde van de droogte in zicht is. Door de nattigheid van de afgelopen en komende dagen zijn de grondwaterstanden aan het herstellen, constateren alle Drentse waterschappen.
Zo is op de meeste plekken van waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) al geen sprake meer van problemen. "De hogere zandgronden in het Drentse deel blijven iets achter, maar niet extreem", laat het waterschap weten. Verwacht wordt dat ook daar de komende dagen het grondwater stabiliseert of zelfs stijgt.
In de lager gelegen gebieden is grond voor de tijd van het jaar zelfs 'redelijk nat' te noemen. Sterker, door piekbuien moest er op enkele plekken zelfs water afgevoerd worden om overlast te voorkomen.
Volgens Sander Habing van WDODelta is het sinds lange tijd weer stabiel. "We hebben meerdere jaren droge zomers gehad, dat moest herstellen in de winter. Dat ging niet helemaal, maar is nu wel hersteld."

Extra maatregelen

Het wisselvallige weer zorgde voor aanhoudende opname van water in de bovenste grondlaag. En omdat de zon zich slechts sporadisch liet zien, werd er niet zoveel verdampt. Bovendien was het gebruik van water uit de sloot voor het besproeien van gewassen nihil.
Hierdoor zijn extra maatregelen ter bestrijding van de droogte niet meer nodig. Zo besloot het waterschap in juni de waterpeilen in sloten, weteringen en kanalen extra hoog op te zetten. Dit is nu niet meer noodzakelijk.
Toch kan het waterschap nog niet helemaal met vakantie. "Je hebt in de zomer nog wel piekbuien, dus we moeten de boel nog wel in de gaten houden", aldus Habing.

Noorderzijlvest

Ook het waterschap Noorderzijlvest ziet het aantal aanvragen voor beregeningen afnemen. Waren dat er in juni nog 146, tot halverwege juli waren dat er 25 en de laatste week kwam er geen enkele aanvraag meer binnen.
Wat de regenval van de afgelopen tijd betekent voor de grondwaterstand is niet exact te zeggen, zegt Floris Knot, teammanager Beheer Waterstand en Water bij waterschap Noorderzijlvest. "Daarvan hebben we geen actuele metingen."
Maar problemen zegt hij niet te verwachten. "Er is nu geen sprake meer van droogte in het gebied. De oppervlaktewaterstand is overal op peil, maar het is nog niet zo nat dat de grond de regen die nog gaat vallen niet meer kan opnemen."

Veenkoloniën te hoge waterstand

Binnen het gebied van waterschap Hunze en Aa's loopt het grondwaterpeil nogal uiteen, zegt woordvoerder Cora Kuiper. "De grondwaterstand in de Drentsche Aa zit weer op het gemiddelde van de afgelopen dertig á veertig jaar."
Heel anders is dat op plekken waar water aangevoerd kan worden, zoals in de Veenkoloniën. "Daar is de waterstand nu juist veel hoger dan normaal. Waar dat problemen geeft, proberen we het juist iets te laten zakken."
Waterschap Vechtstromen ziet sinds 18 juli een duidelijke stijging van de grondwaterstand, die inmiddels weer op veel plekken in het gebied weer normale waarden heeft. "We zien dus in twee weken tijd een mooi herstel van de grondwaterstanden", zegt woordvoerder Mark Siero.
Aangezien de komende dagen nog meer regen verwacht wordt, heeft het waterschap enkele stuwen verlaagd. Siero: "Wanneer de bodem vol is en stuwen te hoog staan, kan er namelijk wateroverlast optreden wanneer er regenbuien ontstaan."
Straat water blank Gieten
In Gieten stond gisteren in de Kruizemunt een laagje water © Persbureau Drenthe

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.