Zoek het uit! - Veenplas in Mensingebos, of plaatsnamen die eindigen op -elte?

In het Mensingebos bij Roden is een kleine veenplas. Wanneer en hoe is die ontstaan? En wat betekent eigenlijk de -elte in plaatsnamen zoals Havelte, Uffelte en Orvelte?

Deze vragen werden de afgelopen maand ingestuurd naar Zoek het uit!, en nu mag jij weer stemmen op welke vraag je het liefst uitgezocht ziet.

Veenplas

Wie door het Mensingebos bij Roden wandelt komt langs een prachtig vennetje. Deze veenplas ligt als een diamant in het boslandschap, dat met de seizoenen mee kleurt. Het levert veel wandelaars en fotografen dankbare plaatjes op, maar hoe is dit vennetje eigenlijk ontstaan? Dat wil Samaro uit Roden graag weten.

-elte

Havelte, Orvelte, Uffelte, Zwiggelte, en zo zijn er vast wel meer Drentse plaatsnamen te bedenken die eindigen op -elte. Maar wat betekenen deze laatste vier letter eigenlijk, en verwijzen ze naar iets? Ben Plasman uit Assen interesseert zich voor plaatsnamen en de betekenis ervan, en stuurde deze vraag in naar Zoek het uit!.

Vorige ronde

In februari kon je stemmen op vragen over de lampjes op de windmolen in De Monden, en over het kunstwerk wat daar vlakbij staat, aan de Mondenweg tussen Eerste Exloërmond en Nieuw-Buinen.

De vraag "Waarom branden de lampjes op de windmolen soms rood en soms wit in Eerste Exloërmond?" won met 56 procent van de stemmen. Met deze vraag gaan we dus aan de slag!

Zoek het uit!

Heb je zelf een vraag waar je het antwoord op wil weten? Stel 'm hier, en wie weet gaan wij op zoek naar het antwoord!

Meer over dit onderwerp:
zoekhetuit stemronde maart
Deel dit artikel: