Ruzie om telefoon loopt in Emmer-Compascuum flink uit de hand

De officier van justitie vond dat de 22-jarige man uit noodweer heeft gehandeld (Rechten: RTV Drenthe / Kim Stellingwerf)
De officier van justitie vond dat de 22-jarige man uit noodweer heeft gehandeld
Aan het steekincident op 12 augustus 2018 in Emmer-Compascuum ging een ruzie over een verkochte telefoon vooraf. Drie mannen uit die plaats stonden vandaag voor de rechter in Assen.
De jongste van dit trio, een 22-jarige man, kocht via internet een iPhone van een 35-jarige plaatsgenoot. De man betaalde 100 euro en merkte thuis dat het een miskoop was. Het apparaat had veel meer mankementen dan door de verkoper was vermeld.
De vader van de jongen belde de koper en liet zijn ongenoegen blijken. De verkoper wilde dat toestel niet terug. Ze hoefden ook niet te komen, want hij was toch niet thuis. Samen met zijn moeder ging de 22-jarige toch opnieuw naar de woning van de verkoper.

Ruit vernield

Beiden belden aan, maar er gebeurde niets. De 22-jarige tikte op een ruit, die brak. Per ongeluk, zei de man tegen de rechter. Hij liep met zijn moeder terug naar de auto en zag ineens drie mannen op hen afrennen, onder wie de verkoper van de telefoon en zijn 40-jarige zwager.
Moeder en zoon doken in paniek de auto in en probeerden weg te komen. De zoon kreeg de deur niet meer dicht, doordat de zwager boven op hem dook. Die kneep de keel van de jongere man dicht.

Mes mee

De 22-jarige pakte een mes dat onder zijn stoel lag. Dat mes had hij uit voorzorg meegenomen, zei hij tegen de rechter. Hij duwde, met het mes in de hand, zijn belager van hem af. Die liep een snijwond in zijn lies en aan zijn borstkas op.
De 40-jarige werd door anderen uit de wagen getrokken. Buurtbewoners belden tijdens het tumult de politie. De agenten troffen een bebloede man en een man met striemen in zijn hals aan.
De officier van justitie vond dat de 22-jarige uit noodweer heeft gehandeld en daarom geen straf opgelegd moest krijgen. De 40-jarige verdachte hoorde voor poging tot zware mishandeling een celstraf van acht maanden tegen zich eisen. Hiervan is de helft voorwaardelijk.

Buitenproportioneel

De officier noemde de reactie van de 40-jarige buitenproportioneel. "Terwijl hiervoor nauwelijks aanleiding was", zei ze. De 35-jarige man bedreigde de 22-jarige en zijn moeder. Hiervoor zou hij volgens de officier een werkstaf van dertig uur moeten uitvoeren.
De rechter deed in de zaak van de 35-jarige Emmer-Compascumer direct uitspraak. Die kreeg een boete van 500 euro opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk. De twee medeverdachten moeten twee weken wachten op het oordeel van de rechter.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.