De blikjes die elk huisgezin in de kast had staan, kwamen uit Hoogeveen

Johan Klunder, Jannes Kremers en Jan Haagsma delen een passie voor blikken. Koekblikken, blikken voor chocoladeflikken, voor thee, cacao en sigaartjes. "Je kunt het zo gek niet bedenken of ze maakten er vroeger een blikje voor", zegt Johan Klunder. "En hier in Hoogeveen maakten we de mooiste." Hij is de enige van het drietal die nog werkt bij de blikfabriek in Hoogeveen, de andere twee zijn inmiddels met pensioen.

Topstuk

"Het zijn eigenlijk iconen van de vaderlandse voorraadkast. De verpleegster op het Droste cacaoblik, de blikjes van Buisman, Hofnar sigaren of de kleine kruidenblikjes van Silvo, nootmuskaat of peper, iedereen had ze in huis. We hebben er hier bij Drenthina zoveel verschillende geproduceerd dat we niet verwachten de collectie ooit compleet te krijgen." aldus Klunder. Topstuk van de blikkencollectie is het blik ontworpen door de beroemde kunstenaar Escher. "Van 1963, dus 56 jaar oud. Het gaat op veilingen niet onder de duizend euro weg. De vorm is bijzonder, typisch Escher, een isokaëder heet dat, opgebouwd uit 20 gelijke driehoeken", zegt Klunder eerbiedig.

De blikjes die elk Nederlands huisgezin in de kast had staan kwamen uit Hoogeveen (Rechten: RTV Drenthe/Lydia Tuijnman)

Het blik draait statig om zijn as op een roterend plateau. "Het werd gebruikt als een relatiegeschenk en het werd gevuld met bonbons." De fabriek bestaat nog steeds, heet tegenwoordig Trivium Packaging, maar maakt niet meer van die fraai vormgegeven blikken. Jannes Kremers: "Ze maken nu vooral verpakkingen voor melkpoeder voor kleine kinderen. Dat zijn absoluut niet de mooie blikken die we vroeger maakten, dat waren sieraden voor op de schoorsteenmantel."

Personeelskaarten

Jan Haagsma beheert de papierwinkel van de fabriek. "Ik probeer orde te brengen in een eeuw archieven. Het is enorm veel. Personeelsbladen, notulenboeken van voor de oorlog, boeken met aandelenbonnen, technische instructieboeken voor de machines en kaartenbakken. Zo'n beetje elke medewerker op het kantoor had zijn eigen systeem met bijbehorende kaartenbak, want er bestond destijds nog niet zoiets als een algemene database. We hebben een bak met kaartjes van het ziekteverzuim per persoon, en een bak personalia, een bak met de salarisgegevens. En kijk eens hier, personeelskaarten. Met pasfoto's. Kijk dit is Hendrik, precisiebankwerker. Er staat ook bij dat hij gereformeerd is. Ik denk niet dat werkgevers van nu dat soort gegevens überhaupt nog mogen verzamelen. Dat valt nu onder de privacywetgeving. We zullen er dus zorgvuldig mee omgaan."

Koekblikjes in de kliko

In een kamer verderop zit Johan Bisschop achter een computer. Hij is bezig met het schrijven van een boek over de geschiedenis van de fabriek. Op het scherm staat een hoofdstuk met de titel 'Een overzicht van de directeuren'. "De werktitel voor het boek heb ik ook al", zegt Bisschop glunderend. Hij scrollt naar de voorpagina van het document. "Die ligt voor de hand hoor! TerugBLIK op een kleine 100 jaar blikfabriek in Hoogeveen." De fabriek bestaat nu 95 jaar, maar Bisschop wil met de publicatie niet wachten tot het eeuwfeest. "Nee dat duurt me te lang. Begin volgend jaar staat de publicatie in de planning."

De fabriekshal van Drenthina (Rechten: Collectie archief blikfabriek)

Er ontbreekt nog het één en ander aan de collectie van de blikfanaten. Daarom doen de mannen ook graag een oproep. "Als de oudere generatie komt te overlijden belanden de oude koekblikjes vaak in de kliko. Doodzonde! Misschien zit daar net die ene tussen die wij nog zoeken. Kijk dus even kritisch naar de blikjes in de kast en laat het ons weten, we komen ze graag halen." En als er nog iemand een leuk goedkoop pandje weet in het centrum van Hoogeveen waar de heren het mooiste uit de Drenthina collectie kunnen tonen, dan horen ze dat graag. "Want we hebben hier jammer genoeg geen museum, alleen een archief", zegt Jannes Kremers. "Maar we krijgen enorm veel aanvragen voor een bezichtiging."

Blikjesfabriek Hoogeveen

Het hele gesprek wordt uitgezonden in het radioprogramma Drenthe Toen dat wordt uitgezonden op zondag 8 maart tussen 14.00 en 16.00 uur.

Wil je de hele uitzending van Drenthe Toen terugluisteren? Dat kan hier.

Abonneer je op de podcast van Drenthe Toen

De podcast van Drenthe Toen is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps.

| iTunes / Apple Podcasts | Google Podcasts | Stitcher | Spotify | TuneIn |

RTV Drenthe Podcasts

Drenthe Toen: Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.

Cassata: Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele onderwerpen die spelen in Drenthe.

FC Emmen Podcast: Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen weekend van FC Emmen door. Daarnaast is er ook plaats voor andere sport uit onze provincie.