Nieuwe subsidie op elektrische auto's

Kopers en leasers van een elektrische auto kunnen vanaf deze zomer geld terugkrijgen. Particulieren krijgen 4.000 euro terug als ze een nieuwe elektrische auto kopen. Bij een tweedehandsauto kunnen kopers een subsidiebedrag van 2.000 euro verwachten.

Dat schrijft minister Van Veldhoven van Milieu aan de Tweede Kamer. Met de subsidie op elektrische auto's, die naar verwachting op 1 juli ingaat, wordt een afspraak uit het klimaatakkoord ingevuld. Volgens de minister hikken veel mensen tegen de prijs van elektrische auto's aan. Met deze regeling zou die drempel lager worden gemaakt.

Voorwaarden

Niet alle elektrische auto's vallen onder deze regeling. Auto's moeten tussen de 12.000 en 45.000 euro kosten. Ook moeten ze een actieradius hebben, de afstand die een auto aflegt totdat die opnieuw moet worden opgeladen, van 120 kilometer. Daarnaast moet een auto enkele jaren in Nederland bij dezelfde eigenaar blijven.

Voor mensen die een elektrische auto leasen en het contract binnen vier jaar beëindigen, stopt de subsidie die ze in termijnen ontvangen. Als de eigenaar binnen drie jaar een andere auto koopt, dan moet hij of zij een deel van de gekregen subsidie terugbetalen.

Klimaatakkoord

In het klimaatakkoord van vorig jaar is afgesproken om tot 2025, 250 miljoen euro te investeren in het aantrekkelijk maken van elektrisch rijden. De regeling wordt uit dit potje betaald.

Deel dit artikel: