Janneke Ensing en ploeg niet naar Ronde van Drenthe door corona

Janneke Ensing rijdt de komende tijd geen koersen (Rechten: Karin Mulder)
Janneke Ensing rijdt de komende tijd geen koersen
WIELRENNEN - Janneke Ensing gaat met haar ploeg Mitchelton-Scott niet van start in de Ronde van Drenthe. Dat laat de ploeg vandaag weten. Naast de Ronde van Drenthe mijdt de ploeg voorlopig alle wedstrijden tot 22 maart. De reden is de wereldwijde uitbraak van het coronavirus.
"Deze beslissing is definitief, ongeacht wat de plaatselijke autoriteiten of overheden ook beslissen", aldus Mitchelton-Scott.

'Flink balen'

Ensing staat versteld van het nieuws. "Het is flink balen, maar ik wist nog van niks", zegt de wielrenster. Het nieuws betekent ook dat ze de befaamde Italiaanse gravel-koers Strade Bianche komende zaterdag niet zal rijden. "Ik zou morgen naar Italië vliegen", vertelt Ensing. "Dat gaat dus ook niet door."

Piek ligt later

Normaal gesproken ligt haar piek in het voorjaar. Maar omdat ze nog herstellende is van een gebroken ruggenwervel, die ze opliep bij een val in de Boels Ladies Tour - vorig jaar september - ligt haar piek nu later. "De bedoeling was sowieso dat ik rond de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik goed in vorm zou zijn. Het seizoen voor de Australische meiden is al eerder begonnen dus die zijn nu al beter in vorm. Maar ik verbaasde mezelf afgelopen weekend omdat het in de Omloop het Nieuwsblad ook al goed liep", laat Ensing weten.
"Ik snap best dat we niet naar Italië gaan om te koersen. Maar ik weet niet waarom er nu al besloten is om ook de Ronde van Drenthe te schrappen", vertelt Ensing. "Afgelopen weekend reden we nog in België. De situatie is wat dat betreft niet heel veel veranderd."
Wereldkampioene Annemiek van Vleuten is kopvrouw van het Australische Mitchelton-Scott. Maar zij zou, in verband met een hoogtestage, sowieso niet van start gaan in de Ronde van Drenthe.

Gezondheid renners garanderen

De ploeg laat weten dat het hun plicht is om de gezondheid van de renners en staf zo veel mogelijk te garanderen. "We hebben echter geen controle of inbreng over datgene wat de plaatselijke organisaties van wedstrijden doen. Bovendien brengt het vele reizen, steeds naar landen die andere maatregelen hebben genomen, extra risico's met zich mee."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.