Drentse munitiecomplexen Defensie eindelijk veilig

Inwoners van Veenhuizen, Ruinen en Coevorden hoeven zich volgens Defensie geen zorgen meer te maken om de munitiedepots in die plaatsen. De veiligheid zou na jaren eindelijk op orde zijn

Onderzoeksprogramma Argos meldde eind vorig jaar dat de complexen niet goed beveiligd zouden zijn. In Veenhuizen, Ruinen, Coevorden, Staphorst en Alphen werden zeer veel overtredingen geconstateerd. Er lag meer munitie dan toegestaan of er lagen munitiesoorten die niet samen mochten worden opgeslagen. "Beide situaties vormden een groot risico voor de opslaglocatie en de omgeving", aldus de commandant van het Korps Militaire Controleurs Gevaarlijke Stoffen (KMCGS).

Daarnaast zouden ook de bliksemgeleiders op de daken van de complexen niet voldoen. Bij elkaar opgeteld was de situatie in sommige munitiedepots zo gevaarlijk, dat het werk er door door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid werd stilgelegd.

Opgelost

Volgens generaal Ernst Dobbenberg zouden de problemen nu zijn ondervangen. "Al die constateringen zijn de afgelopen tijd opgelost. Dus we hebben de bevolking, maar ook burgemeester en wethouders van de verschillende gemeentes waar munitiecomplexen liggen, kunnen geruststellen."

Veenhuizen

Van alle 191 bunkers op het terrein bij Veenhuizen zijn de technische installaties vernieuwd. Daarnaast heeft elke bunker vier nieuwe bliksemafleiders gekregen. Volgens generaal Dobbenberg was het een enorme klus en hij steekt graag de loftrompet voor alle werklui. "We hebben een buitengewoon knappe klus geklaard. Het is hier veiliger dan ooit. Daar hebben 225 mensen aan gewerkt. We moesten dat af hebben voor 1 maart en dat is gelukt."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Noordenveld Veenhuizen Defensie
Deel dit artikel: