Vernieuwd Donderdag Meppeldag is uitgebreid en gaat vandaag letterlijk de hoogte in

Donderdag Meppeldag
Tijdens Donderdag Meppeldag loopt er altijd veel straattheater rond © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Een lopende sinaasappel met een doorsnede van ruim anderhalve meter breed, reuzenmarionetten van vier meter hoog of steltenlopers in ouderwetse Hollandse kledendracht. Het is allemaal te zien tijdens de derde Donderdag Meppeldag.
Het gratis evenement in Meppel heeft vandaag een nieuw thema: Meppel uit de hoogte. Alles is groots, of heeft met hoogte te maken. Kinderen beklimmen de 147 treden van de Meppeler toren, hangen aan spijkerbroeken, nemen een waagje op de bungeetrampoline of de klimtoren en zitten op een paal.
Donderdag Meppeldag is dit jaar vernieuwd
Er is dit jaar meer nieuw aan Donderdag Meppeldag. De voorzitter bijvoorbeeld. Harrie Harskamp. Hij is geen onbekende in Meppel. Eerder was hij voorzitter van het evenement Mini Meppel, waarbij kinderen zelf vlotten maakten om uiteindelijk de grachten mee over te varen.
"Ik ben hiervoor gevraagd. Dat is natuurlijk een eer. Ik ben een Meppeler. Ik doe graag wat voor Meppel en dat maakt dat ik ben ingestapt. Daar heb ik wel goed over nagedacht. Alleen wat dan op het pad komt, kan je van te voren niet helemaal goed voorzien. Het is harstikke leuk, maar het is wel veel. Er komen zo veel dingen bij kijken."
Het gaat om regelgeving, veiligheid, afval, en contacten met bijvoorbeeld leveranciers. Dat geldt niet alleen voor Harskamp. Het dagelijks bestuur van Donderdag Meppeldag is volledig vernieuwd. "Je moet kennis ophalen bij mensen die het kunstje al een keer hebben gedaan. Je moet heel veel gesprekken voeren: hoe gaat dit dan, hoe gaat dat dan, hoe gaat zus dan. Dat traject hebben we dit jaar gehad. Dat is alleen maar weer een voordeel voor volgend jaar. Wordt het alleen maar makkelijker door."

Geen bekertjes meer op de grond gooien

Wat het niet makkelijker maakt voor de organisatie zijn de regels die er ieder jaar bijkomen. Veiligheidseisen worden strenger, en ook de eisen rondom afval zijn strenger. "Vroeger was het heel normaal om je bekertje op de grond te gooien. Dat mag niet meer. Wat eigenlijk ook wel logisch is." Het gebeurde bij Donderdag Meppeldag massaal. Vooral in de avond en nacht, waarna de grond bezaaid lag daarna met bekertjes.
Dit jaar werkt de organisatie daarom voor het eerst met recyclebare bekers en met 'milieubijdrages'. "Dat is niet hetzelfde als statiegeld. Je betaalt een keer voor je beker en daarna wissel je je oude beker in voor een nieuw drankje", legt Harskamp uit.

Muziek 's nachts is weer terug

Veel nieuw dus. Tegelijk is het evenement weer op de pad terug. Vorig jaar besloot het bestuur terug te gaan van de traditionele zes, naar vier dagen omdat het zowel organisatorisch als financieel niet mogelijk was. Ook het avondprogramma, het pleinenfestival waarbij op alle pleinen dj's en artiesten werd geschrapt. Nu krabbelt het festival weer op en staan er vijf dagen op het programma. Die vijf zijn voorafgegaan door een extra dag, een optocht van versierde wagens. Vijf plus een, omschrijft de organisatie het daarom dit jaar.
"Dit jaar was de ambitie zes dagen. Dat kregen we budgettair niet helemaal rond. Volgend jaar is absoluut de ambitie om weer naar zes dagen te gaan."

Twee te gaan

Er volgen twee Donderdag Meppeldagen. Volgende week is Mokum aan de beurt, met onder meer een dragqueenfestival, een pride en vooral heel veel Amsterdamse artiesten. Jaarlijks trekt Mokum zo'n 15.000 mensen. 24 augustus is de laatste, met als thema 'Kleurrijk Meppel'.

Badeenden

Op de grachten is donderdag een heuse badeendenrace. Lions Zuidwest-Drenthe laat er 3.000 badeenden ter water. De jeugdbrandweer spuit de badeendjes vervolgens richting de finish. Iedereen kon een badeendje kopen. De eenden zijn voorzien van een nummer. Wie het eerst over de finish komt, wint.
De opbrengst van de race komt volledig ten bate van de Voedselbank Zuidwest-Drenthe locatie Meppel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.