Drentse winnaars bij Skills-wedstrijden

Drentse winnaars bij de Skills Heroes-finales. Sander Damsma uit Meppel heeft opnieuw goud gewonnen in de categorie Sanitaire- en verwarmingstechnicus. Amy Bishop uit Dwingeloo was de beste Schilder, Chantal Wijnholds de beste Pedagogisch medewerker.
Damsma moest als installateur in drie dagen tijd een waslijst aan taken uitvoeren, tot op de millimeter nauwkeurig. Vooraf kregen de acht finalisten 3D-tekeningen, maar zonder maatvoering. In de afgelopen drie wedstrijddagen moesten ze onder meer een wasbak ophangen, een inbouwtoilet installeren en een cv-ketel installeren - inclusief alle leidingen voor water en gas.
Drie juryleden beoordeelden het werk. De student van het Deltion College kreeg daarna het goud omgehangen. Ook vorig jaar won Sander de Skills Heroes-wedstrijd.

Schilder-topper

Amy Bishop uit Dwingeloo won goud in de categorie Schilder. De studente van het Drenthe College moest zowel verplichte als vrije opdrachten uitvoeren. De vrije decoratieve opdracht moest passen in de categorie natuur. Daarvoor had Amy een kever gemaakt op basis van een sjabloon. Bij het decoratieve werk moesten twee verschillende technieken worden gebruikt.
Verder waren er meetopdrachten, moest er behangen worden en een deur en kozijn worden geschilderd. "Het was spannend", zegt Bishop. "Er zat maar een paar punten verschil tussen de nummer 1 en de nummer 6." Die nummer 1 was volgens de jury dus Bishop. "Ja, ik heb blijkbaar toch iets goed gedaan", lacht Amy een dag na de finale.
Het Drenthe College kon nog een winnaar noteren. Chantal Wijnholds uit Ter Apel bleek de beste bij de Pedagogisch Medewerkers.
<p>De Skills Heroes zijn wedstrijden voor aanstormend vaktalent. Aan de Skills Heroes doen mbo-studenten uit het hele land mee, De winnaars doen later dit jaar mee aan de Europese Skills-wedstrijden, in Graz. Die zijn van 16 tot en met 20 september.</p><p>Er is ook een Skills Talents-wedstrijd. Daaraan doen vmbo-leerlingen mee. </p><p>Na de Skills Heroes-finale in Leeuwarden werden 49 vakkampioenen gehuldigd.</p>

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.