Nieuw-Buinen krijgt grootste zonnepark van Nederland

(Rechten: Fred van Os/RTV Drenthe)
(Rechten: Fred van Os/RTV Drenthe)
In Nieuw-Buinen wordt donderdag begonnen met de bouw van het grootste zonnepark van Nederland. Het gaat om een park van 100 hectare met 300.000 zonnepanelen. Het is een gezamenlijk project van aannemersbedrijf Avitec uit Nieuw-Buinen en Solarfields uit Groningen. Het park kan 120 megawatt aan stroom leveren, dat is goed voor 30.000 huishoudens. De aanleg kost 80 miljoen.
"Er zijn trouwens al weer grotere parken in ontwikkeling", zegt Jelmer Pijlman van Solarfields in het RTV Drenthe programma Cassata . "We zijn zelf ook bezig met een nog groter park in Flevoland."

Avebe

Het zonnepark in Nieuw-Buinen is samen met Avebe ontwikkeld. De helft van het park ligt op grond van Avitec, de andere helft van de zonnepanelen ligt op de vloeivelden van het aardappelzetmeelconcern. "Het is dubbel ruimtegebruik, Avebe kan gebruik maken van het water van de vloeivelden, en wij produceren er duurzame energie. Bovendien zijn door de wallen om de velden de zonnepanelen niet zichtbaar", aldus Pijlman. "We produceren duurzame energie waarvan Avitec en Avebe kunnen vergroenen. Die verduurzamen hun productieproces."
"Wij hebben steeds meer elektrische machines zoals, shovels, kranenauto's, trilplaten", zegt Ben Timmermans van Avitec. Steeds meer apparaten worden elektrisch. "Dus met die groene stroom worden we veel meer toekomstbestendig."

Stroomkabel

Om stroom aan het net te leveren gebruikt het zonnepark een al bestaande grote stroomkabel van Avebe die naar het netwerk van Enexis loopt. Daardoor hebben ze niet hetzelfde probleem als VV Nieuw-Buinen, dat met 250 panelen niet op het net van Enexis kan.
Jelmer Pijlman en Ben Timmermans in Cassata (Rechten: RTV Drenthe)
Jelmer Pijlman en Ben Timmermans in Cassata

Communicatie

Er is geen enkel bezwaar tegen de komst van het zonnepark ingediend. Volgens Timmermans ligt dat aan goede communicatie. "We hebben de omgeving, de omwonenden, al in een vroeg stadium van het proces betrokken. Wij zijn best wel trots dat je zo'n groot project kunt realiseren zonder dat mensen in opstand komen. Ik denk dat we het proces samen goed doorlopen hebben. En we hebben goed samengewerkt met de gemeente en de provincie."
Donderdag begint de bouw. "Na jaren van procedures, inspraakavonden en voorbereidingen slaan we echt een paal de grond in, aldus Pijlman . "Naar verwachting wordt over een jaar de eerste stroom geleverd."
Nieuw-Buinen krijgt het grootste zonnepark van Nederland
En wil je de hele uitzending van Cassata terugluisteren? Klik dan hier.

Abonneer je op deze podcast

De Cassata-podcast is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps.
<h2>RTV Drenthe Podcasts</h2><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/cassata/podcast">Cassata</a>: </strong>Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele onderwerpen die spelen in Drenthe.</p><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/drenthetoen/podcast">Drenthe Toen</a>: </strong>Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.</p><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/sport/fcemmenpodcast">FC Emmen Podcast</a>: </strong>Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen weekend van FC Emmen door. Daarnaast is er ook plaats voor andere sport uit onze provincie.</p>

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl