ShowerPower-huis op Lesbos blijft voorlopig dicht

Vluchtelingenkamp Moria op Lesbos (Rechten: ANP/Arie Kievit)
Vluchtelingenkamp Moria op Lesbos
Het ShowerPower-huis op Lesbos blijft voorlopig dicht. Dat heeft Stichting ShowerPower uit Peest vanmiddag besloten. Het is nog onverantwoord om het huis weer open te stellen, de situatie op het eiland is nog te gevaarlijk voor vrijwilligers en hulpverleners.
Vrijwilligers van ShowerPower halen normaal gesproken dagelijks zo'n dertig vrouwen en kinderen met een busje op om gebruik te maken van een warme douche in het huis, net buiten vluchtelingenkamp Moria. De stichting wil hen op deze manier weer een gevoel van menswaardigheid geven.
In Moria leven 20.000 vluchtelingen, terwijl het is gebouwd voor 3.000 mensen. Er zijn plannen voor nieuwe kampen, maar daar zijn eilandbewoners het niet mee eens.
Zelfbenoemde burgerwachten bedreigen de vrijwilligers, de auto's van vrijwilligersorganisaties worden tegengehouden en vernield. Hoewel de situatie iets lijkt te zijn verbeterd heeft Stichting ShowerPower besloten voorlopig toch geen nieuwe vrijwilligers naar Lesbos te sturen.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.