Luister vanaf 15 maart naar de podcast De Hilte 11

Podcastserie De Hilte 11 is vanaf zondag 15 maart te beluisteren (Rechten: Drents Archief)
Podcastserie De Hilte 11 is vanaf zondag 15 maart te beluisteren
"Ik schrok van de ontberingen die ze meegemaakt hadden. En dat hij het nooit verteld had." Dat zegt een van de kinderen Nijboer, als hij de oorlogsverhalen van zijn vader en opa hoort. Het leven van de Drentse boerenfamilie Nijboer uit Gieterveen veranderde ingrijpend toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak.
Vier generaties van de familie Nijboer spreken hierover in de nieuwe podcastserie De Hilte 11, Oorlog op de Hondsrug. In vijf delen wordt met oude en nieuwe interviews het verhaal van het leven in de plattelandsgemeente Gieten tijdens de oorlog verteld. De podcast is een samenwerking van RTV Drenthe en het Drents Archief.
De Hilte 11 - Oorlog op de Hondsrug

Verhalen over de oorlog

In de jaren tachtig legde onder andere historicus Michiel Gerding verhalen van 'gewone' Drenten over de Tweede Wereldoorlog vast: "Vanuit een - ik zou haast zeggen - jeugdige argeloosheid zijn we daarmee aan de slag gegaan. Van jongens, we moeten dit vastleggen! Want het is natuurlijk hartstikke interessant." Veel van deze verhalen zijn nooit eerder of daarna verteld, zelfs niet aan ouders of kinderen. Michiel Gerding: "Zo weten mensen soms zelfs niet dat ze familie zijn. Zo is er gezwegen. Dat is toch niet goed." De meeste van deze interviews bleven in het Drents Archief liggen. Tot nu, 75 jaar nadat Nederland werd bevrijd. Podcastmakers Hilde Boelema en Marjolein Knol beluisterden de interviews en waren gelijk geraakt door het verhaal van Geert Nijboer. Daarom verdiepten ze zich verder in het aangrijpende verhaal van deze boerenfamilie uit Gieterveen, die aan De Hilte 11 woonden.
De podcast De Hilte 11 is vanaf zondag 15 maart vijf weken lang te horen in het radioprogramma Drenthe Toen van RTV Drenthe. Ook zijn de afleveringen te beluisteren en te downloaden via de websites van RTV Drenthe en het Drents Archief en de verschillende podcastapps.
<h2>RTV Drenthe Podcasts</h2><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/binnendemuren/podcast">Binnen de Muren</a>: </strong>Hoe is het leven in de gevangenis? Marjolein Knol dook gevangenis Esserheem in en sprak met gedetineerden en bewaarders.</p><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/cassata/podcast">Cassata</a>: </strong>Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele onderwerpen die spelen in Drenthe.</p><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/documentaires/podcast">Drenthe Doc</a>: </strong>In Drenthe Doc geven de mooiste radiodocumentaires en hoorspelen van Radio Drenthe opnieuw een podium.</p><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/drenthetoen/podcast">Drenthe Toen</a>: </strong>Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.</p><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/sport/fcemmenpodcast">FC Emmen Podcast</a>: </strong>Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen weekend van FC Emmen door. Daarnaast is er ook plaats voor andere sport uit onze provincie.</p><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/oerendhartt/podcast">Oerend HarTT</a>: </strong>In deze vierdelige serie worden sterke verhalen over de TT in Assen verteld. De verhalen komen van de baan, maar ook van de campings en uit de stad.</p>

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.