8 Maart groep Emmen wint Lies van Urk-prijs

De 8 maart werkgroep wint de Lies van Urk-prijs (Rechten: Organisatie Lies van Urk-prijs)
De 8 maart werkgroep wint de Lies van Urk-prijs
Voor de 8 Maart groep Emmen is het een bijzondere dag. Zij organiseren vandaag de Internationale Vrouwendag in Emmen. En deze dag wordt nog extra bijzonder, want de vrouwen van de werkgroep wonnen vandaag de Lies van Urk-prijs. ''Niet alleen vandaag, maar ook de rest van het jaar zetten deze vrouwen zich in voor vrouwenemancipatie," laat Annebeth Lammers, jurylid en dochter van Lies van Urk weten. En dat is een van de redenen dat de prijs dit jaar naar deze groep uit Emmen ging.

Twintigste keer

Het is de twintigste keer dat de Lies van Urk-prijs wordt uitgereikt. De prijs gaat naar een persoon of initiatief dat zich inzet voor emancipatie of participatie binnen de gemeente Emmen. Dit op vrijwillige basis en met een voorbeeldfunctie.
De 8 Maart groep werd al vaker aangedragen. En terecht volgens Lammers. "Mijn moeder waar de prijs ook naar vernoemd is, maakte zich ook hard voor emancipatie en met name vrouwenemancipatie. Deze vrouwen doen dit ook al jaren. Ze zetten zich volledig in, en dat met de beperkte middelen die ze hebben."
De prijs is dus vernoemd naar Lies van Urk. Wie zij was dat lees je hier:

Lees ook:

Bekroning op het werk

Ondanks dat de groep zelf de organisatie van het evenement in handen heeft, was de winst een verrassing. Jannie Haan-Seubers van de 8 Maart groep: "We wisten dat we genomineerd waren, maar de anderen maakten ook een goede kans. We weten niet wat er binnenkomt, de jury bepaalt."
Voor Haan-Seubers is het helemaal een bijzondere dag. Ze neemt na 30 jaar afscheid van de 8 Maart groep. "Ik doe dit al 30 jaar. Samen met Annie Gerdes-Arling die al 35 jaar bij de groep zit nemen we vandaag afscheid en mochten we de prijs in ontvangst nemen. We strijden voor gelijkheid en nu mag de volgende generatie dit doen." Dat vindt ze ook wel spannend. Jannie Haan-Seubers: "Het moet wel doorgaan, anders kom ik weer terug."

Genomineerden

Naast de 8 Maart groep was ook De Huiskamergroep in Emmer-Compascuum genomineerd. Zij zetten zich in voor participatie tussen jongeren en ouderen. En er was ook een nominatie voor het project 'Tegen je wil'. Een telefoonlijn waar mensen die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag anoniem hun verhaal kunnen doen.
De winnaar krijgt een wisseltrofee en duizend euro. ''Het geld gaan in ieder geval naar emancipatie voor de vrouw,'' vertelt Jannie Haan-Seubers. Wat er precies mee gaat gebeuren, wordt nog besproken.
Vorig jaar was Jeany Veras van Stichting Cho de winnaar van de prijs. Zij zet zich met hart en ziel in voor Cho in het Rensenpark. Samen met haar partner Joop Reilman organiseert Veras er activiteiten voor 50-plussers.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.