Vernieuwde telescoop Westerbork vindt 'kosmische radioflitsen'

De telescopen van Astron (Rechten: Astron)
De telescopen van Astron
De radiotelescoop van Astron in Westerbork geldt weer als een van de beste telescopen ter wereld. Na een flinke upgrade is de schotel van Westerbork ontzettend gevoelig omdat er nieuwe camera's inzitten die een veel groter stuk van de hemel kunnen zien dan vroeger. Astron kan daarmee 20.000 beelden van het heelal per seconde maken.
De telescoop heeft nu kosmische radioflitsen vastgelegd. "We weten nog niet precies wat dat zijn, behalve dan dat het gewoon licht is", legt onderzoeker Leon Oostrum uit. "Wat we zien is een heel felle en heel korte lichtflits aan de hemel. Die flits komt van een enorme afstand, miljoenen keren zo ver als de sterren die we kunnen zien. Wij proberen te achterhalen wat het zijn." De onderzoekers hebben ontdekt dat er flinke verschillen zijn 'in het gedrag van zogenoemde snelle radioflitsen'. Die zenden veel energie uit en doorkruisen het hele heelal. Maar waren ze vandaan komen, is nog altijd niet duidelijk. "Deze eerste resultaten laten al meteen zien dat de snelle radioflitsen nog vele mysteries bevatten. Ze zijn allemaal zo verschillend. We hebben er al redelijk wat gezien, maar we hebben nog niet achterhaalt wat erachter zit", zegt Oostrum.
<h2>Dit is wat Astron zegt over radioflitsen</h2><p>"Om te leren wat deze radioflitsers zijn, is met Westerbork gekeken naar de twee eerst ontdekte radiobronnen die regelmatig korte pulsen uitzenden, genaamd R1 en R2. Van R1 werden 30 flitsen gezien, maar R2 bleef onzichtbaar, ondanks 300 uur aan waarnemingen. R2 gedraagt zich, onverwacht, al meteen heel anders dan R1. Het zou kunnen dat R2 onzichtbaar is voor Westerbork omdat de flitsen te zwak zijn, of niet de 'kleur' radiolicht hebben die Westerbork kan waarnemen. Een andere optie is dat R2 tijdelijk of permanent helemaal geen flitsen meer uitzendt. Het is nog onbegrepen wat precies de reden is dat R2 niet zichtbaar was."</p>

Gedetailleerd beeld van de hemel

De telescopen gaan nu meer flitsers proberen te zoeken. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat ze daarmee uiteindelijk leren hoe die radioflitsen ontstaan. "Uiteindelijk proberen we het heelal om ons heen te begrijpen. Elk stukje informatie wat we krijgen van die flitsen helpt ons weer om langzamerhand te gaan begrijpen wat het zijn. Door de nieuwe ontvangers op de telescopen, horen ze weer tot de beste ter wereld. Het is echt uniek wat we hebben. We hebben ook een supercomputer, die de grote hoeveelheid data kan verwerken", vertelt Oostrum enthousiast.
Astron kan door de twaalf schotels te combineren, een heel gedetailleerd beeld maken van de hemel. Volgens Astron hebben vergelijkbare telescopen een sluitertijd van 1 seconde, de supercomputer maakt meerdere beelden per één duizendste van een seconde. "Die combinatie is uniek in de wereld, en essentieel om te onderzoeken hoe de mysterieuze snelle radioflitsen werken", aldus Oostrum.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl