Werk- en celstraf voor hennepteelt in Smilde

De man was in 2012 al eens veroordeeld voor het kweken van hennep (Rechten: ANP XTRA/Robin van Lonkhuijsen)
De man was in 2012 al eens veroordeeld voor het kweken van hennep
Een 54-jarige man uit Smilde is voor hennepteelt, hennepbezit en diefstal van stroom en water veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur. Zijn 48-jarige vrouw kreeg voor haar aandeel een werkstraf van 120 uur opgelegd. Beiden kregen daarbij als waarschuwing een voorwaardelijke celstraf van twee maanden opgelegd.
De kwekerij werd eind oktober 2018 in een schuur achter een woning aan de Rijksweg in Smilde ontdekt. De wijkagent nam na een tip een kijkje en stuitte op de kwekerij. De man en de vrouw waren thuis. De vrouw stond op dat moment hennep te knippen. Er waren zojuist 44 planten geoogst en die lagen klaar om te worden gedroogd.

Geld voor studie en verbouwing

De man bekende het kweken van hennep en de diefstal van stroom en water. "Ik wist niet hoeveel water ik nodig had, vandaar dat ik ook dat illegaal tapte", zei hij. Het geld dat met de hennepkwekerij werd verdiend was voor een studie en een verbouwing van het huis.
De rechter vond de rol van de man groter. Hij sleepte zijn vrouw daar in mee. De vrouw werd vrijgesproken van de diefstal van stroom en water. Ze heeft hiervan geen weet gehad, zei ze. Haar echtgenoot is in 2012 al eens veroordeeld voor het kweken van hennep. Hij kreeg toen een werkstraf van tachtig uur opgelegd. De vrouw was destijds ook in beeld. Het Openbaar Ministerie zag toen te weinig bewijs om haar te vervolgen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.