Energiecoöperatie Noordseveld: Duurzame energie zonder de grote jongens

Energiecoöperatie Noordseveld gaat 3300 zonnepanelen aanleggen bij de NAM gasopslag in Langelo. Die kunnen ongeveer 170 huishoudens in Noordenveld van groene stroom voorzien.

Energiecoöperatie Noordseveld is een project van Noordenvelders voor Noordenvelders. Zo is er een eigen energiebedrijf opgericht: Energie Van Ons. Bij het initiatief zijn geen grote commerciële energiebedrijven betrokken. De NAM sponsort het project wel door de locatie bij Langelo ter beschikking te stellen.

De energiecoöperatie Noordseveld zoekt ook bedrijven met grote daken in de gemeente Noordenveld. Op deze daken wil het burgerinitiatief zonnepanelen leggen om zo de directe omgeving van groene stroom te voorzien.

Bewoners die hieraan meedoen kunnen ook gebruik maken van een belastingmaatregel die in het leven is geroepen, de postcoderoosregeling. Met deze regeling krijgen leden van een coöperatie een belastingkorting op de energierekening als er gebruik wordt gemaakt van lokaal en duurzaam opgewekte elektriciteit.

Uiteindelijk moeten er 2000 zonnepanelen op acht tot tien grote daken in de gemeente Noordenveld komen. De provincie helpt bij het opstarten van het project met een bescheiden bedrag van 7.000 euro.

Ook met het zomerbad in Peize gaat de Energiecoöperatie Noordseveld samenwerken. Bij het zwembad komt ook een zonneakker. De helft van de opbrengst is voor het zwembad, de andere helft voor inwoners van Peize. De provincie subsidieert ook dit project met 78.500 euro.

Energiecoöperatie Noordseveld is de oudste energiecoöperatie van Drenthe. Ze werken alleen met vrijwilligers. De afgelopen jaren hebben ze zich vooral bezig gehouden met adviseren over energiebesparing en duurzaamheid.

Zo adviseren vrijwilligers bijvoorbeeld over LED-verlichting en voeren ze warmtescans uit om bewoners te laten zien waar hun huis warmte lekt en dus energie verliest.

De adviezen en warmtescans blijft de coöperatie uitvoeren, maar Noordseveld wil de komende jaren vooral gaan inzetten op het opwekken van duurzame energie. En daarbij denkt Noordseveld niet alleen aan zonnepanelen en zonneakkers, maar ook aan windmolens. Langs de A7. Daar passen volgens voorzitter Richard Ton wel windmolens. Ook aan de Groninger kant overigens, dus moet er worden samengewerkt.

De gedrevenheid van de coöperatie komt voort uit het gevoel dat de omslag naar duurzame en niet vervuilende energie moet worden gemaakt. Voorzitter Ton: "We willen de wereld voor onze kinderen en kleinkinderen beter achter laten. En wij hoeven er geen geld en bonussen aan te verdienen. Wij rijden niet in dure auto's rond die betaald worden met geld van klanten."

Aan deze boerderij in Peize valt nog wel iets te isoleren (Rechten: Serge Vinkenvleugel/RTV Drenthe)

Deel dit artikel: