Oorlogsherdenking in Klazienaveen gaat definitief niet door

De oorlogsherdenking in Klazienaveen gaat niet door (Rechten: RTV Drenthe/Erwin Kikkers)
De oorlogsherdenking in Klazienaveen gaat niet door
De herdenking van het bombardement op de Purit-fabriek in Klazienaveen gaat niet door. De herdenking zou over twee weken plaatsvinden, maar het coronavirus gooit roet in het eten.
Bij het bombardement, 23 maart precies 75 jaar geleden, vielen acht doden. De herdenking was gepland in de kantine van het huidige Cabot Norit. Joost Haasdijk van dat bedrijf laat weten dat ze vanwege het coronavirus 'een zeker risico willen voorkomen' en dat daarom de kantine van het bedrijf geen optie meer is.
De ongeveer zeventig mensen die zouden komen, zijn vooral ouderen en komen vanuit het hele land. "Een kwetsbare groep. Wij willen onze medewerkers, en ook de gasten, niet onnodig blootstellen aan het risico om besmet te raken."

Alternatieve locatie

De kantine van Cabot Norit is dus niet meer in beeld als locatie voor de herdenking. Wel wil het bedrijf volgens Haasdijk meedenken over een alternatief. Jans Jagt van de werkgroep 75 Jaar Vrijheid Klazienaveen heeft begrip voor de beslissing van het bedrijf om hun kantine niet meer beschikbaar te stellen. Ook hij geeft aan dat het om veelal oudere mensen gaat. "Een risicovolle groep."
Voor Jagt komt het aanbod van Haasdijk om na te denken over een andere locatie onverwacht. Hij hoorde ervan na een belletje van RTV Drenthe. Maar een andere locatie voor de herdenking ziet Jagt ook niet. "Die zijn er eigenlijk niet in de buurt." Dinsdag was het nog onduidelijk of de herdenking definitief niet doorgaat, maar Jagt laat een dag later aan RTV Drenthe weten dat de herdenking afgelast is. De werkgroep had ook al mensen, uit bijvoorbeeld Amsterdam, op de hoogte gesteld van het feit dat het niet doorgaat.
De werkgroep kwam op woensdag bijeen om te overleggen. Daar is besloten de herdenking op een later moment te doen. "Misschien wordt dat wel volgend jaar op 23 maart."
Naast de herdenking voor nabestaanden, stond ook een kranslegging bij het Purit Monument op de planning.
Het monument in Klazienaveen (Rechten: Werkgroep 75 Jaar Vrijheid Klazienaveen)
Het monument in Klazienaveen

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.