Big Bazar sluit twintig filialen en wil huurverlagingen krijgen

Big Bazar
Meerdere winkels van Big Bazar gaan sluiten © ANP
Winkelketen Big Bazar, met negen vestigingen in Drenthe, sluit twintig verlieslatende winkels en wil voor nog eens twintig winkels huurverlagingen krijgen. Volgens directeur Heerke Kooistra is dat nodig om de koopjesketen met in totaal 120 filialen en 1400 medewerkers 'gezond te houden'. Welke filialen er allemaal gaan sluiten, kan hij nog niet aangeven.
Wanneer de vastgoedeigenaren van de winkelpanden weigeren te praten over het openbreken van het huurcontract, resteert er volgens hem niets anders dan dat Big Bazar stopt met het overmaken van de huur om de gesprekken te openen.
Gelukkig is hij niet met de situatie. "Maar als we drie keer vragen om een gesprek en een oplossing aanbieden en telkens wordt de deur dichtgedaan, dan zit er niets anders op dan een lelijkere route te kiezen", zegt Kooistra tegen het ANP. "Als dit als een cowboypraktijk gekwalificeerd moet worden, dan is dat maar zo."

Ramkoers

Met deze aanpak ligt Big Bazar op ramkoers met pandeigenaren. Diverse huurbazen zijn al naar de rechter gestapt vanwege huurachterstanden die de keten bewust liet oplopen. De verhuurder van het Big Bazar-filiaal in Goes vroeg zelfs faillissement aan voor de keten. Kooistra zegt dat dit een drukmiddel is om hem tot betaling te dwingen.
Zelf denkt hij dat de faillissementsaanvraag geen kans van slagen heeft. Daarbij vertrouwt hij erop dat hij met partijen tot oplossingen kan komen. "Het maakt ook iets moois los. Er zijn opeens verhuurders en leveranciers die met je mee gaan denken."
Volgens Kooistra is de communicatie met verhuurders "niet altijd handig aangepakt". "Maar we hebben elkaar nodig en een huurverlaging is voor hen toch beter dan helemaal geen huurder meer hebben."

'Twijfelwinkels'

Big Bazar kampt met "financiële uitdagingen". Dat komt onder meer door de fikse prijsstijgingen in de winkelstraat, waardoor klanten minder zijn gaan uitgeven bij Big Bazar. Ook is de leegstand in sommige winkelgebieden toegenomen. Kooistra noemt geen cijfers, maar legt uit dat de verschillen tussen filialen groot zijn. "We hebben tachtig winkels die heel goed lopen, maar twintig zijn 'twijfelwinkels' en twintig zijn niet gezond." Daar verliezen accepteren vindt hij niet verantwoord.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl