Werkstraf voor Assenaar die premier Rutte en ministers Kaag en De Jonge via social media bedreigde

Rechtbank_werkplek_rechter_met_wetboek
De rechter veroordeelde de man tot een werkstraf © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Een 53-jarige man uit Assen is veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur en een voorwaardelijke celstraf van zes weken voor het uiten van doodsbedreigingen op Twitter aan het adres van premier Mark Rutte en ministers Sigrid Kaag en Hugo de Jonge. Dat gebeurde vorig jaar tussen 18 oktober en 23 november. De rechter ging mee in de eis van de officier van Justitie (OvJ).
"Ik wilde gewoon mijn gal spuwen", zei de 53-jarige man gisteren tegen de rechter, waar Dagblad van het Noorden bij was.
De man reageerde op een bericht van premier Rutte met de tekst: 'Tijd om je af te schieten, denk ik'. Ook reageerde hij op een tweet dat Rutte en Kaag 'op elke manier denkbaar' moesten worden gestopt. Hij sprak in de tweet onder meer van vergiftiging. "Manieren zat, maar wel een beetje langzaam en pijnlijk", schreef hij volgens de krant.
De officier van justitie vindt de berichten duidelijk doodsbedreigingen en dat de verdachte wilde dat de premier en ministers de berichten ook zouden zien. Iets wat volgens de rechter niet past in de democratische rechtsstaat. Daar was de verdachte het niet mee eens. Hij vond de eis dan ook totaal buiten proportie. Na de uitspraak sprak hij van 'klassenjustitie'.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.